Какъв може да бъде сценарият на война между НАТО и Русия

1Въоръжен конфликт между Русия  и НАТО е възможен в близко бъдеще, ако страните  веднага не започнат да търсят компромис.

За това в статията си във Financial Times пише професорът по  решаване на конфликти в George Mason University (САЩ) Денис Сандъл.

Според Сандъл постоянното разширяване на НАТО на изток и планове за включване в блока на Грузия и Украйна, поставят Русия в безизходно положение.

След края на Студената война, изглеждаше, че  световна война вече не е възможна. Но ако в Москва непрекъснато се говори за нейното миролюбие, външната политика на Запада не се промени  значително. Военният блок НАТО не бе разпуснат, като същевременно продължи да участва в много въоръжени конфликти в света. Тъй като равноправна  противопоставяща му се сила  в света нямаше,  Алиансът бе в състояние реално да си присвои  функциите на глобален арбитър.

Сега, когато  Русия вече не е каквато е била  през 1990 г., и се стреми активно да отстоява своите геополитически интереси, Западът прави всичко  за   засилване на конфронтацията с нея. Често, дори в своя вреда. Така че сценарият на американския професор не изглежда толкова фантастичен.

Но готова ли е Русия  за голяма конфронтация със Запада, ако тя вече не е на ниво санкции?

Според водещия експерт в  Центъра за военнополитически науки в  Московския държавен институт Михаил Александров, вероятността от голяма война наистина голяма, но Русия може да се  защитава:

– Професор Сандyл е  абсолютно прав: политиката на НАТО политика доведе до рязко влошаване на отношенията на Алианса и Русия. Блокът се насочва към обкръжаване на  нашата страна, i сега представлява непосредствена заплаха за нашата сигурност. Тенденцията стана ясна по време на „цветната“ революция в Грузия, сега Западът се опитва да поеме пълен контрол над Украйна.

В действителност, ние вече виждаме ескалация на конфликта. В Украйна армията настъпва, опълченците  се опитват да отвърнат на удара. В бъдеще е възможно пристигането на доброволци от Русия, да започне атака срещу Киев и превземането на столицата. Западът ще увеличи помощта си за Украйна, Русия ще трябва да се намеси вече със  своите въоръжени сили, за да стигне  до границите на Украйна и Приднестровието.

Тук вече от НАТО ще зависи дали Алиансът ще се намеси или не. Ако той се намеси, ще има мащабна война. Единственото нещо е, че  той не притежава ресурси за война с Русия. Армията на НАТО, разбира се, е многобройна, но тя е разпиляна, не може да води консолидирани военните действия,  в Европа няма достатъчно тежка техника, боеприпаси, слабо е развита логистиката.

Следователно, теоретично, Русия може лесно стигне до  Балканите, разгромявайки  България и Румъния. Заедно със Сърбия ще може да се създаде съюз и да се  разгромят Косово, Черна гора. В действителност, ние ще обградим НАТО в полукръг. Така че ние имаме добри възможности.

Разбира се, НАТО може да  натрупа оръжия, да събере армия. Но ние няма да седим със скръстени ръце. Ние ще извършим частична мобилизация, ще   прехвърлим войски от Урал, където имаме големи запаси от оръжия.

Между другото, НАТО такова нещо няма, те са унищожили всички резерви. Ние в Урал имаме 10 000 танка, ще трябват няколко месеца, за да ги приведем в бойно състояние. Имаме резерв за мобилизация, а  НАТО – не. Те ще бъдат в състояние да създадат армия около милион, а  ние бързо да мобилизираме  2-3 милиона.

Вероятно ще се използват тактически ядрени оръжия. В авиацията Алиансът има предимство, затова ще трябва   бързо да унищожим техните летища. За да се направи това, ще бъде необходимо да се използват тактически ядрени оръжия, по-специално, крилати ракети. Ние не разполагаме с достатъчен брой ракети със среден обсег, но имаме ракети с морско и авиобазиране, способни да достигнат всяка точка в Европа.

Тогава  ще започне война на изтощение в духа на Първата световна война. Електронните системи ще бъдат извадени от строя, а  без това няма да е възможно да се използват прецизните оръжия на НАТО, но те не са толкова много у Алианса. НАТО ще трябва да се бори с конвенционални оръжия, а с тях на Запад се справят зле.

Така че не е сигурно, че  победата ще бъде на страната на Запада. Мисля, че генералите от НАТО разбират това и в последно време се опитват да не парадират със сила.

– Да не би  НАТО да се опитва да заобиколи Русия, без да има достатъчно мощ?

– Сега са модерни  паравоенни методи,  съчетаващи  политическо насилие с действията на подривни групи. По същество, голяма война на НАТО не е необходима. Тя може да ни потрябва на нас, ако ние  видим, че не се справяме  със ситуацията. Ние просто трябва да отговорим асиметрично.

Но стратегията на НАТО е с политически и паравоенни техники да овладява  постсъветското пространство, както се случва в момента това в Украйна. След това ще започнат да дестабилизират ситуацията в Северен Кавказ, Поволжието, да блокират нашите търговски пътища и енергийните доставки.

Това означава, че НАТО разчита на  изтощителен конфликт, който ще доведе до постепенно отслабване на Русия, която да отстъпи от своите територии и, накрая, изчезването на страната.

Но ние разрушихме този план в Украйна, с конкретни действия. За съжаление, ние не стигнахме към границите на бившия Съветски съюз. Тогава в НАТО нямаше да мислят за превземане на  постсъветското пространство, а  за собствената си защита, създавайки бастиони в Източна Европа в случай на наша инвазия.

Западът води срещу нас необявена война, а  нашето ръководство иска да изглежда добричко, говори за някакви партньорства.

– Оказва се, че залог за успеха на плановете на Запада е  нашата нерешителност.

– Точно така. През 2008 г. трябваше демонстративно да се разгроми Грузия , да се осъди Саакашвили, да се установи там проруска власт. Тогава Западът не би си позволил да се меси в Украйна. Но всички видяха нашата нерешителност, ограничена до Абхазия и Южна Осетия. Следователно затова  организираха преврат в Украйна, и пак играем на “ дълги позиции.“

Някои залагат на  разделението на Европа и Съединените щати. Но това се опитваха да направят още и  Сталин, Хрушчов, Горбачов се опита да маневрира с Германия. Не е необходимо да се спъваме в един и същ камък. Но тази тактика се изпомпват ресурси, вместо да  се действа решително.

Въпреки, че сега можем да създадем проблеми на американците в Близкия изток, около Саудитска Арабия. И цените на петрола биха скочили отново.

km.ru

Следва.

Related Posts

2 thoughts on “Какъв може да бъде сценарият на война между НАТО и Русия

  1. Освободителите пак мислят да ни освобождават май.Ама нещо през розови очила гледат.Имали 10000 танка,абе хора това е техника от миналия век тези танкове освен за патрулиране за друго нестават вече.В Ирак нали гледахме всички как се унижтожават по 5-6 танка наведнъж от 1 самолет.Самото нато си пускаха черно бели филми от самолетите как са укрити ама радара ги вижда и думка.Това с танковете е смехотворно но по тревожното е че ако се стигне до война тя ще стане ядрена,а там победител няма.Щели да мобилизират 2-3милиона водкаджии е отворко ами ако Нато мобилизира колко ще станат?
    „Следователно, теоретично, Русия може лесно стигне до Балканите, разгромявайки България и Румъния. Заедно със Сърбия ще може да се създаде съюз и да се разгромят Косово, Черна гора“ Отдавна имам съмнения че Путлер и анадолския мустакат Путлер ни мислят все хубави неща но през главата на Германия няма как да стане.И долколкото разбрах от казаното Сърбия ще е основния съюзник за великото освобождемие от СОРСОЛАНДИЯ.Единствената поразия която е реална, е да струпат подводници в черно море и да ни поутупат с мамалигарите но сухопътно няма да стане.
    ЕТО КАКВО ЩЕ СТАНЕ
    1.евтин петрол=няма пари
    1А.ще клекнат финансово за 1-2г.
    1Б.Путлер ще сдаде властта защото няма да има пари да управлява
    1В.КГБ клетките по света и У нас няма да имат пари да ги поддържат(следователно ще стават все по изолирани и няма да могат да правят дестабилизации както в България).
    2.Анадолския Путлер му давам 2-3г. управление
    2А.Ще падне политически с избори
    2Б.Ще падне от власт с преврат(заради това че иска да наложи шерията в държава която 50% са свецко мислещи хора)
    3В.Ще падне от власт(САЩ ще си го утроват/разболеят сами защото инвестираха адски много в Турция а тя се дърви на ЕС и Израел.Стават неконтролируем съюзник).
    Северния кьосев Путлер без договорка с мустакатия Путлер никога няма да смее да влезе в Румъния и България точно защото Турция има огромна сухопътна армия.Следователно да заплаха има от нашесвие но когато единия от двамата падне опасността ще намалее значително.

  2. Освободителите пак мислят да ни освобождават май.Ама нещо през розови очила гледат.Имали 10000 танка,абе хора това е техника от миналия век тези танкове освен за патрулиране за друго нестават вече.В Ирак нали гледахме всички как се унижтожават по 5-6 танка наведнъж от 1 самолет.Самото нато си пускаха черно бели филми от самолетите как са укрити ама радара ги вижда и думка.Това с танковете е смехотворно но по тревожното е че ако се стигне до война тя ще стане ядрена,а там победител няма.Щели да мобилизират 2-3милиона водкаджии е отворко ами ако Нато мобилизира колко ще станат?
    „Следователно, теоретично, Русия може лесно стигне до Балканите, разгромявайки България и Румъния. Заедно със Сърбия ще може да се създаде съюз и да се разгромят Косово, Черна гора“ Отдавна имам съмнения че Путлер и анадолския мустакат Путлер ни мислят все хубави неща но през главата на Германия няма как да стане.И долколкото разбрах от казаното Сърбия ще е основния съюзник за великото освобождемие от СОРСОЛАНДИЯ.Единствената поразия която е реална, е да струпат подводници в черно море и да ни поутупат с мамалигарите но сухопътно няма да стане.
    ЕТО КАКВО ЩЕ СТАНЕ
    1.евтин петрол=няма пари
    1А.ще клекнат финансово за 1-2г.
    1Б.Путлер ще сдаде властта защото няма да има пари да управлява
    1В.КГБ клетките по света и У нас няма да имат пари да ги поддържат(следователно ще стават все по изолирани и няма да могат да правят дестабилизации както в България).
    2.Анадолския Путлер му давам 2-3г. управление
    2А.Ще падне политически с избори
    2Б.Ще падне от власт с преврат(заради това че иска да наложи шерията в държава която 50% са свецко мислещи хора)
    3В.Ще падне от власт(САЩ ще си го утроват/разболеят сами защото инвестираха адски много в Турция а тя се дърви на ЕС и Израел.Стават неконтролируем съюзник).
    Северния кьосев Путлер без договорка с мустакатия Путлер никога няма да смее да влезе в Румъния и България точно защото Турция има огромна сухопътна армия.Следователно да заплаха има от нашесвие но когато единия от двамата падне опасността ще намалее значително.
    Ей модератора защо ми премахна мнението?
    Защото не мечтая Русия да ме превземе ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *