Китай ще оборудва подводниците си с ядрени бойни глави, които могат да достигнат САЩ

3913902Китай се готви да оборудва своите подводници с ракети с ядрени бойни глави, чиято далечина на полета ще им позволи да достигат до Съединените щати.

Съобщението е на агенция Bloomberg, която се е запознала с годишния доклад на Комисията за американско-китайски отношения в областта на икономиката и сигурността, представен на Конгреса на САЩ през ноември.

Според документа, китайските подводници с ядрени ракети на борда могат да излязат в морето преди края на тази година. Китай, по този начин „за първи път ще има надеждно ядрено средство за възпиране с морско базиране“, се казва в доклада.

„За първи път в историята китайски ядрен арсенал ще е неуязвим за първи удар,“ – заяви за агенцията експертът от Центъра за стратегически и международни изследвания Никълъс Джакомети. – Това е последната стъпка, необходима на Китай за да получи гарантирана възможност за нанасяне на ответен ядрен удар „.

В настоящия доклад за конгрес също се посочва, че „да се определи точно броят на наличните китайски ядрени балистични ракети и ядрени бойни глави не е възможно поради затворения характер на ядрената му програма.“

Авторите на документа уточняват, че най-новата информация на Пентагона за ядрения арсенал на Китай е от 2006 година.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *