Клим Чурюмов: В нашата Галактика живеят милиони цивилизации

churyumovЕдиният от откривателите на известната комета Чурюмов – Герасименко , Клим Чурюмов, след кацането на космическия апарат Филае на небесното тяло даде интервю.

В интервюто ,  отговаряйки на въпроса откъде може да има органични молекули на кометата, той казва:

– Очевидно е , че много елементи съществуват в междузвездните облаци от газ и прах. Там има много въглерод, например.

Друг е въпросът – как   се съединили? Това, разбира се, е загадка. Как са  могли да възникнат от нищото, такива сложни съединения? Вероятността за това е почти нула. Шкловски в книгата си „Вселената, живот, разум“ пише за това, че е все едно да се даде  пишеща машина на маймуна и тя да напечата  монолога на Хамлет. Може би милиарди маймуни за  неограничено време   могат и да напечатат,  но вероятността е нищожна.

– Такива мисии потенциално трябва да дадат отговор на най-важните въпроси?

– Мисля, че   милиони цивилизации съществуват само в нашата галактика. Само че как да се свържем с тях? Единственият вариант е  радиовръзка. Но, теоретично, всеки радиосигнал дори и да лети със  скоростта на светлината (300 000 км / сек) ще лети оттук или до тук в продължение на десетилетия.

– Чакайте, аз правилно ли ви разбрах? Уверен сте в  съществуването на други цивилизации?

– Без съмнение. Само  телескопът „Кеплер“ откри десетки екзопланети (планети, обикалящи около звезди извън Слънчевата система). Представете си, ако сигналът от една от тези цивилизации пристигне до Земята и ние го разшифроваме … а в него се съдържа някаква съвсем нова, но за нас фундаментална информация. Например, как да лекува смъртоносни болести. Е, това е, разбира се, на нивото на фантастиката.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *