Кога и как ще загине Вселената

vselenaБлагодарение на холивудските филми всеки от нас може лесно да си представи Армагедон в рамките на една планета. Астрономите знаят много примери с  унищожаването на гигантски звезди, попаднали  зад хоризонта на събитията на черна дупка. И, както изглежда, не може да се измисли  по-глобална катастрофа, от  смъртта на цели галактики при сблъсък помежду им. Но физикът Joseph Lykken от National Accelerator Laboratory Fermi знае нещо по-сериозно. На годишната конференция на Американската асоциация за напредък на науката (AAAS), той представи теория  за смъртта на Вселената.

Изследователят съобщи, че изследването на свойствата на открития миналата година бозон на Хигс,  потвърждава хипотезата за нестабилност на Вселената. Това означава, че рано или късно тя може напълно да престане да съществува във вида, в който я  познаваме.

Нека да видим как ще се случи  това…

Вината е на масата на  „Божията частица“, установена от детекторите на   Големия адронен ускорител (LHC) – 126 GeV.

Когато през 1964 г. Питър Хигс (Peter Higgs) прогнозира съществуването на елементарен бозон, неговата теоретична маса може да е  в широк диапазон от 114 до няколкостотин GeV. Но полученият резултат се оказал в такава  гранична зона, под която се допуска предположението за  „фалшив“ вакуум.

Казано по-просто, то при такива  свойства на нестабилната субатомна частица, вакуумът във Вселената може да не е чак толкова пуст, както е прието да се мисли. Ако се приеме, че в действителност той има определено количество енергия, то  с определена вероятност в някои региони на Космоса може случайно да възникне истински  „празен“ вакуум.

„В един момент поради квантовите флуктуации    малък балон от  вакуум  ще даде началото на  алтернативна Вселена – обяснява Lykken. – Заради по-ниското си енергийно ниво той ще се разшири със скоростта на светлината, поглъщайки всичко около себе си „.

В действителност става дума за  нов Голям взрив  и смяната на едно поколение Вселена с друга.

Засега обаче няма нищо страшно. На първо място, заобикалящата ни „версия“ на космоса е достатъчно стабилна, за да просъществува  13,5 милиарда години. Ако все пак стане катастрофа, това няма да е никак  скоро. На второ място, разширяването на хипотетичния балон ще се случи изключително  бързо, и по този начин няма как да се предскаже края на света –  той ще се случи изведнъж и напълно незабелязано за  всички живи същества.

За съжаление, да се провери тази  невероятна теория ще може не по-рано от 2015 г., когато ще заработи  отново Големият адронен ускорител, който в момента е затворен за ремонт и поддръжка. В края на краищата, физиците  все още не са напълно убедени,  че получената частица наистина е бозонът на Хигс,  същият, който определя масата на цялата видима материя.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *