Междупланетната станция New Horizons бе „събудена“ на орбитата на Плутон (видео)

plutonАвтоматичната междупланетна станция на НАСА New Horizons бе изведена от режима хибернация и се подготвя да започне основната част от своята мисия – наблюдение на системата Плутон – Харон, се казва в  микроблога на космическата агенция.

„Тя е жива! Центърът за управление на мисията  New Horizons току що получи пълно потвърждение в 21:53 източно време. Плутон, бъди готов! „- се казва в изявлението.

Основната цел на програмата е да се проучат планетите – джуджета Плутон и Харон. Научното  оборудване, монтирано на станцията, както се очаква, ще събере данни за възможното наличие на магнитосфера на Плутон, атмосферен състав  и структурата на нейната повърхност, както и взаимодействието и с Харон.

И двете планети се намират на разстояние от около 30 (при перихелия) и 50 (в афелий) астрономически единици от Слънцето. Разстоянието между Плутон и Харон е 19 570 км, което е почти 20 пъти по-малко от разстоянието между Земята и Луната. И двете планети са джуджета: диаметърът на Плутон е около 2 390 км, а на  Харон – 1 212 km; Плутон е девет пъти по-тежък от Харон.

Според някои данни тези планети могат да имат  свързана атмосфера – част от молекулите на атмосферата на Плутон могат да стигат до Харон.

Също така данните, събрани от станцията, ще позволят на учените да разберат дали има воден океан  на Плутон, разположен под ледовете.

New Horizons   е проект на NASA. Цената   му е  повече от 600 милиона долара. Апаратът  беше изстрелян в космоса на 19 януари 2006 г. от  Кейп Канаверал с ракета Atlas V.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *