На Марс са намерени органични молекули и метан

1705015_20141217005411.gifМарсоходът на НАСА Curiosity е открил съдържащи въглерод молекули в пробите, взети от древен камък, съобщиха изследователи във вторник. Също така са намерени частици от газа метан, който на Земята е свързан с активността на микроорганизмите.

Както отбелязва Reuters, за да се разбере дали тези химични единици са произведени от марсиански микроорганизми, обитавали или населяващи Марс, са необходими допълнителни изследвания, които могат да бъдат извън възможностите на Curiosity.

John Grottsinger, ръководител на екипа от учени, работещ с ровъраа, по време на интернет конференция каза: „Ние направихме голямо откритие. Открихме органика на Марс..“

Както бе обяснено от един от изследователите Крис Уебстър, представител на Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, откриването на метан е голяма изненада. Преди една година, след осем месеца проучвания, изследователите обобщиха, че сензорите на марсохода не са засекли метан в атмосферата на кратера Гейл, който изследва апаратът.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *