Невинен японец чака своята екзекуция 48 години

ivaoИвао Хакамада прекарва в затвора 48 години, от които  34 – в единична килия, предназначена за смъртници. Чудовищна съдебна грешка  довежда  до това, че нещастният японец  по-голямата част от живота си прекарва зад решетките.

Ивао  сега е на 78 години, той най-накрая е свободен, но психическото му здраве е влошено  сериозно. И още как! 34 години в абсолютна изолация, без контакт с външния свят, без информация за съдбата си, всеки ден чака да дойдат и да го поведат към  бесилката …

Някога Iwao Hakamada бил известен спортист, но през 1967 г.  е обвинен в убийството на четирима души:  собственика на  завода за  производството на соеви продукти,  съпругата му и двете им деца.

Тогава Iwao работи в тази малка фабрика, а в един от резервоарите със соя са открити дрехи със следи от кръв, за които както се твърдяло, са собственост на бившия боксьор.

Полицията упорито игнорира факта, че Hakamada носи  дрехи няколко размера по-големи. Едва ли в момента на престъплението той би облякъл такива, които са му малки! Въпреки това, този факт  не убеждава властите и те арестували Iwao.

Разследването на случая е изключително жестоко и с много нарушения. Разпитите продължили повече от 240 часа, с малки прекъсвания. Iwao бил пребиван, не му е било позволено да  яде и да пие, не му позволявали да ходи до тоалетната … Затова не е изненадващо, че на края той прави „искрени“ самопризнания.

Наистина  на първото заседание на съда Hakamada се отказва от принзанията си и казва, че е признал за престъплението само под натиск от страна на полицията. Изглежда обаче , че е притискан не само  обвиняемия, но и съдиите. Въпреки липсата на доказателства, след две години дела Iwao е признат за виновен и осъден на смърт.

Три пъти  адвокатите на  Khakamada обжалват, но властите отхвърлят  три пъти апелациите, оставяйки смъртната  присъда в сила . Но Хидеки, по-голяма сестра на Ивао, не губи надежда да докаже невинността на брат си. През 2012 г. тя успява да получи разрешение да се извърши ДНК тест, който  ясно показва:  кръвта на предполагаемия нарушител, намерена на местопрестъплението,  не принадлежи на бивши боксьор.

Въпреки това минават още две години за да възтържестува правосъдието: Hakamada е   освободен.

Една от най-големите японски телевизионни компании решава да направи  документален филм за Khakamada. Първо журналистите отиват при  Кумамото, един от тримата съдии, които издават на Ивео смъртната присъда.

Кумамото се опитва да защити Khakamada още в самото начало на процеса, а през 2007 г. открито говори  за натиска, който е упражняван от страна на полицията към съдебната комисия.

Когато журналистите попитали  бившия съдия какво мисли за оправдаването на  Khakamada, той първо заплаква, а след това се усмихнал и казал: „Винаги съм знаел, че ще бъде оправдан. Аз първоначално се опитаха да бавя процеса. Но нас силно ни притискаха. Не мога да си простя за това, което направих. “

Журналистите посрещат Khakamada пред  затвора, като решават да му направят малък подарък – да платят празнична вечеря за него в ресторант.

Телевизионерите  развълнувано питат Ивео какво иска: „Саке? Бира? Уиски? Риба? Няколко пържоли?“ Бившият  затворник обаче  безучастно гледа в  пространството … И тогава операторът  тихо казал на  репортерите: „Оставете го на мира! Не виждате ли, че  той е забравил как да живее нормален живот.“  След което Iwao го погледнал, усмихнал се тъжно и казал: „Искам бира и торта!“

Разбира се, никой няма да може да компенсира Iwao за времето, прекарано в очакване на екзекуцията си. Може само да се надяваме, че извършителите на тази ужасяваща съдебна грешка ще бъдат наказани, семейството на Khakamada ще получи  справедливо обезщетение, а  японските  правоприлагащи органи ще се отнасят по-внимателно към човешкия живот.

Сега  в Япония ситуацията със смъртните присъди е наистина кошмарна. Престъпниците, осъдени на смърт, ги чака обесване. Смъртната присъда утвърждава самият министър на правосъдието, а тя се  изпълнява в продължение на 7 години. И всички тези седем години , осъдените  чакат в килиите си,   живеейки всеки ден като последен.

Не е чудно, че когато ги екзекутират, повечето   затворници вече са полудели.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *