Откритие: Характерът на човека влияе върху неговия имунитет

97_31_973153_1418638143Психолози от университета в Нотингам и Университета на Калифорния са изследвали връзката между някои личностни черти и експресията на гените, които контролират имунната система. В изследването са участвали 121 здрави хора, 86 жени и 35 мъже на възраст между 18 и 59 години. Средната възраст на участниците е била 24 години, а средният индекс на телесна маса (ИТМ) – 23, пише The Daily Mail.

Доброволците попълвали личностни въпросници, предназначени за оценка на тежестта на петте основни личностни черти – екстровертност, невротизъм, откритост, отстъпчивост и добросъвестност. Изследователите взели  кръвни проби от участниците за анализ на генната експресия. Те взели под внимание и такива фактори като тютюнопушене, консумация на алкохол и физическа активност.

За анализи на връзката между петте основни характеристики на човешката личност и две групи гени, участващи в работата на белите кръвни клетки (кръвни клетки, които предпазват организма от болести), се използвала изключително чувствителна технология. Оказало се, че екстровертността е  тясно свързана с повишена експресия на провъзпалителни гени , а добросъвестността – с намалена експресия на провъзпалителни гени.

С други думи, имунната система на хората, които,   вероятно са подложени на по-голям брой инфекции, поради тяхната общителност (т.е. екстровертите), по-успешно се борят с болестите. А имунитетът на тези, които са по-малко податливи на инфекции, поради своята внимателност (добросъвестност), реагира на болестите по-зле. Откритостта  също се корелира с намалена експресия на провъзпалителни гени,а невротизъм и отстъпчивост не са свързани с експресията на тези гени.

Изследователите не са открили никакви доказателства за добре познатата теория, че склонността към негативни преживявания влошава състоянието на  здравето. Също така учените все още не са сигурни, влияе ли характерът на експресията на гените или обратното. За да се разбере това са необходими допълнителни изследвания.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *