Пътуване във времето : От древните митове до наши дни

neizlechim-optimist_5Пътуване от настоящето към миналото или бъдещето, с помощта на „машина на времето“ в продължение на векове вълнува човешкото въображение и е  една от основните теми на много фантастични филми.

Може би идеята за  преместване във времето и пространството изглежда абсурдна, но много изтъкнати учени умове вярват, че един ден тя ще се превърне в реалност. Все пак не бива да забравяме, че такива експерименти в крайна сметка може да доведат до непредвидими последици в бъдеще, тъй като ще бъдат пряко свързани с промяната на  хода на историята.
Пътуване във времето в античната митология

Ако се обърнем към древните текстове,  там ще намерим някои споменавания за пътуване във времето. В индуистката митология, например, има една легенда за царя Raivata Kakudmi, върнал се  назад във времето, за да се срещне с бога на сътворението Брахма. И въпреки че това пътешествие не трае дълго, връщайки се , царят забелязва, че са минали  108 „Юг“, което означава, че всеки „Юг“ е 4 милиона години. Брахма обяснява на  Kakudmi, че времето тече по различен начин в различните нива на съществуване.

В Корана се споменава историята с пещерата  Ал-Кахф . В 250 г.  група млади християни били подложени на  преследване заради вярата си в единия Бог. Те се скрили в една пещера, където Бог ги   приспал за цели 309 години.

Друго предание е дошло до нас от японската легенда за младия рибар Таро, който бил поканен в  подводния дворец на дракона Рюдзин и останал там в продължение на три дни. Когато рибарят се върнал на брега, той открил, че по време на отсъствието му са минали 300 години.

Научни изследвания

Може би най-известната история с   пътуване във времето е Филаделфийският експеримент, който, както се твърди,  се е състоял през 1943 г., за да се маскира военен кораб и да стане  невидим за вражеските радари. Но нещо се обърква и корабът не просто изчезва от Филаделфия, а се телепортира в   Норфолк, Англия, оставайки в  миналото 10 секунди. Когато корабът се появява отново във Филаделфия,  свидетелите виждат следната картина: няколко членове на екипажа буквално се слели с конструкцията на кораба,  други станали невменяеми или дори изчезнали, а останалите   починали от изгаряния, радиация, токов удар и страх. Носят се слухове, че в експеримента е  участвал  Никола Тесла, но в действителност той е починал преди провеждането на изпитванията.

Друг интересен случай става през 1960 г. с учения Ернети, който  разработил устройство, наречено „хроновизор“, което позволява да се гледа в  миналото. Според неговата теория, всичко, което се случва в настоящето, оставя енергийна следа, която никога не може да бъде унищожена. Неговото изобретение  можело да намери,  да увеличи и да превръща тази енергия в картина, както телевизорът показва събития от миналото.

През 2004 г. ученият и инженер Marlin Pohlman се опитва  да патентова метод за изкривяване  на гравитацията и преместване във времето. А  през миналата година Wasfi Alshdayfat подава  заявка за патент на устройство, което свива  пространството и забавя времето, кое то също може да се използва за пътуване във времето.

Техеранският изобретател Али Рацеги заяви, че е конструирал машина, която може да „гледа  в бъдещето“  в интервала  3 до 5 години. Но   „машината на времето“, разработена  от Али, в действителност не съществува, поради опасенията на учения, че китайците  със сигурност ще откраднат  идеята му. Кой знае, може би тази възможност  Али да е видял чрез своята „машина на времето“.

Така или иначе,  но теоретично  пътуване във времето е възможно, и учените работят активно в тази посока. Основното нещо е тези технологии да не попаднат в неподходящи ръце, и да не доведат до фатални последици.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *