Саудитска Арабия води петролна война с Иран и Русия

petrolМиналата седмица цената на петрола  WTI падна под 60 долара за барел – „Това е страхотна новина за тези, които редовно пътуват до работа отдалече, както и за по-голямата част от предприятията, и необичайно лошо – за най-лошите ни врагове“, пише в статия за The New York Post анализаторът на  Fox News, бившият офицер от  военното разузнаване Ралф Питърс.

По думите му, Русия, заедно с Иран и Ирак, ще бъдат  едни от главните жертви на текущата динамика на пазара на петрол. Върху Венецуела, Бразилия и Нигерия, по негово мнение, спадът в цените на петрола ще се отрази по допирателна,  а за  Китай, Америка, Индия, Мексико и Канада, това би било от полза.

Падането на цените на петрола, според Питърс, е свързано с политиката на Саудитска Арабия, която „наистина е реакция на енергийния Ренесанс в Северна Америка, но по-важен е другият мотив – да се пречупи волята на Иран“, вярва анализаторът. Саудитците, продължава той, „не обичат и руснаците,“ защото са  заинтересувани от падането на режима на Башар Асад в Сирия, а Русия го подкрепя.

На Владимир Путин спадът на цените на петрола му дойде в повече, се казва в статията: „За да запази икономиката (в действителност – военновременна икономика), на руския президент са му необходими  около 100 долара за барел.“ „Но пък руснаците са готови  да се примиряват с по-тежки условия от западняците“ – признава авторът.

Въпреки това, някои от решенията на Путин в областта на бюджетните разходи му се струват „екстравагантни“, по-специално програмата за превъоръжаване на армията. „Военното  възраждане, както го вижда Путин,  изглежда [Русия] не може да си позволи.“ Освен това  Путин „обеща подобрение на неефективната здравна   система,  а  вместо това освобождава здравни работници и затваря болници … Засега рейтингът на Путин е висок. По-обезпокоителното е това,  че  притиснат до стената, той може да заложи на „матушка Русия „, и отново да тръгне в атака.“

Според прогнозата на Питърс, „петролните продукти вероятно ще останат относително евтини (с колебания) още  няколко години. Това е добра новина за демокрациите и пазарни икономики, но е  кошмар за диктаторите по цял свят.“

Източник: New York Post

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *