Saxo Bank представи „Шокиращи предсказания“ за 2015 г.

image20422102_6f49f573cec5d3e59081e04d739d3c47Днес датската Saxo Bank представи традиционната си прогноза за следващата година, като част от проекта „Шокиращи Предсказания“. Експерти на банката прогнозират, че нестабилността през 2015 ще се превърне в   разплата за относителната стабилност на предходния период, като  ни  очаква фалит на  Русия, изригване на вулкан в Исландия и последващ спад в добивите в Европа, инфлация в Япония, девалвация на юана,  рекордно покачване на цените на какаото, унищожаването на електронната търговия от хакери и други ужасии.

Банката предупреждава , че „разбира се, нищо не може да се знае със сигурност и шокиращите  прогнози си остават упражнение за  намирането на десетте най-противоречиви и несвързани идеи, които могат да преобърнат света на инвестициите ви с главата надолу.

„Въпреки това експертите на  Saxo Bank казват, че ако сме подготвени предварително за възможни негативни сценарии и събития, има „добри шансове да оцелеем през трудните времена, независимо дали това е фалит на  Русия, вулканични изригвания или интернет Армагедон“.

За 2014 г.  банката предрече  рязък спад на акциите на водещите технологични компании, преминаване на Европейския парламент в ръцете на евроскептиците и  въвеждането  в Европа на данък богатство, като не всички от тези предсказания се сбъднаха. Евроскептици в Европейския парламент наистина се появиха – и  макар и да не получиха мнозинство , гласът им се чува по-силно от всякога. Технологичните акции все още не са се сринали, данък богатство в Европа няма, макар активно да се обсъжда. Но прогнозата за спад на цените на петрола – експерти на банката предвиждаха $ 80 за барел марка Brent – дори е преизпълнена.

В  следващата година, експертите на  Saxo Bank предвиждат за  Русия фалит. В предсказанията се подчертава, че «Saxo Bank продължава да вярва в дългосрочния потенциал на Русия, но икономиката й е в спад и е увеличила дефицита по текущия си баланс дори преди налагането на санкциите, 25-процента спад в цените на петрола и  конфликти с Украйна.“
„Руската икономика я очаква  много силна буря, която може да доведе до това, че  държавни дружества или самото правителство селективно ще обявяват фалити. Това може да се дължи отчасти на ескалация на конфликта между Русия и ЕС/САЩ или поради ограничения достъп до външно финансиране“, – отбелязват в Saxo Bank. Според експертите на банката, Русия трябва да  започне отначало (както беше през 1998 г.) и да  постигне  „дипломатическо уреждане на украинския въпрос.“

На  Великобритания от банката препоръчват  да се подготви за колапс на жилищния сектор и спад в цените на жилищата с 25%. В допълнение във  Великобритания се очаква  шок под формата на референдум за напускане на  ЕС. Според „Шокиращите предсказания“, „Партията на независимостта на  Обединеното кралство ще получи 25% от гласовете на общите избори във Великобритания на 7 май 2015 и ще бъде третата по големина партия в парламента.“ Тази партия под ръководството на Найджъл Фарадж „ще се присъедини към партията на консерваторите на Дейвид Камерън за  формиране на коалиционно правителство,“ каза Saxo Bank. Г-н Фарадж ще стане вицепремиер и Дейвид Камерън ще обяви планирания  референдум за членството на Великобритания в ЕС за  2017. Е, а „през 2017 г. Обединеното кралство ще напусне ЕС.“

Япония, според Saxo Bank, я  очаква  инфлация до 5%. „Непрекъсната работа на печатницата за пари на все по-миролюбивата централна банка на Япония (която при сегашния темп ще изкупува до 60% от всички нови държавни облигации, да не говорим за акции и други активи) ще доведе до увеличение на цените на активите, което от своя страна ще увеличава  натиска върху цените, „- вярват в Saxo Bank. Спадът на йената, предполагат експертите,  вероятно  „ще продължи на фона на оттеглянето на чуждестранните средства от японския пазар в очакване на нови парични стимули, което също  увеличава риска от инфлация.“

А  съседен Китай,  очаква  Saxo Bank, през 2015 г. ще девалвира юана с 20% в опит да се бори с инфлацията чрез импорта му на други пазари. Това ще доведе до верижна реакция от девалвации в Азия, и риск от враждебни търговски и финансови санкции срещу Япония.

За Европа: президентът на  European Central Bank  Марио Драги ще напусне поста си преди края на официални си мандат.
„Смята се, че европейската икономика е толкова слаба, че смекчаването  на паричната политика на ЕЦБ е почти неизбежно. Но Драги може да се наложи да напусне сцената, така че тази програма да може да се реализира, „- казват експертите на  Saxo Bank.

Електронна търговия през следващата година ще се срине. Според Saxo Bank  действията на хакери в Интернет ще унищожат електронната търговия. Все по-агресивни хакерски атаки срещу големи корпорации през 2015 г. ще се появят все по-често и ще са по-сериозни, а  най-големият търговец на дребно в областта на електронната търговия компанията Amazon.com ще «загуби до 50% от стойността си“ дори и да не стане жертва на хакери.

Непрестанната активност на исландския вулкан Бардарбунга е подтикнал експертите на  Saxo Bank да  прогнозират мащабно изригване през 2015 г., което ще доведе до „промяна на времето“, „намаляване на производството на зърнени култури в света и удвояване на цените им.“ Към хранителните беди ще се  добави и ръст на фючърсите на какаото, което през 2015 г. ще струва, прогнозира Saxo Bank, 5 000 щатски долара за тон. И по този начин  „ще постави нов рекорд от нивото 3775 щатски долара за тон, реализирано през март 2011 г., когато  гражданската война в Кот д’Ивоар  наруши доставките.“

Related Posts

One thought on “Saxo Bank представи „Шокиращи предсказания“ за 2015 г.

  1. Смятайте, че апокалипсиса няма да ни се размине. Едни хора убиват други хора. И Господ е вдигнал ръце от тази ужасна и алчна човешка цивилизация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *