Създадени са изкуствени ензими, които ще доведат до появата на нови организми

var5Изкуствени ензими, които за пръв път са създадени  от Медицинския съвет за научни изследвания (MRC), са изработени от молекули, които не се срещат никъде в природата. Синтетичните ензими  показват невероятна способност да катализират химическите реакции в лаборатория.

Синтетичните молекули XNA са в състояние да съхраняват и да предават генетична информация, както това прави ДНК. Използвайки лабораторна ксенонуклеинова киселина като строителни блокчета, изследователският екип създава веществата  XNAzymes, способставащи ускоряването  на прости реакции, като рязане или слепване на малки парчета РНК по примера на природните им аналози.

Авторът на проучването, д-р Алекс Tейлър казва, че създаването от начало на синтетична ДНК, а след това и на ензими от несъществуващи в природата материали  увеличава вероятността за това, че извънземен живот, ако, разбира се, е реален, може да се организира от напълно чужд за нас набор от молекули. Според него, това автоматично увеличава потенциалния брой на планетите, на които би могъл  да съществува живот.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *