Сеизмолози: Румъния скоро може да стане източник на изключително силно земетресение

zemyaТо може да бъде провокирано от взривните дейности  в шистовите масиви, които се провеждат в тази страна. А постоянен епицентър  на  трусове се намира в района на Вранча в Карпатите.

Земетресение с магнитуд  4.6 по скалата на Рихтер стана вечерта на 7 декември в Румъния.  В Националния институт по геофизика на Румъния отбелязват, че епицентърът на труса е бил именно в района на Вранча в Карпатите, на дълбочина 40 км. Данни за жертви или щети няма.

Трусовете са били усетени и от жителите на Молдова.

„Ние знаем, че в Румъния може да се случи много силно земетресение, което да засегне и нашата страна“, – заяви ръководителят на центъра за  експериментална сеизмология в Кишинев Иван Илиеш. Той отбеляза, че сеизмолозите смятат, че то може да се ускори от провеждат на територията на Румъния  проучвания за шистов газ.

„Става дума за това,  че  работите в тези земни пластове може да генерират слаби измествани на земната кора и, като следствие,  земетресения,“ – казва ученият.

В Съединените щати, където производството на шистов газ е много активно, се е  увеличил драстично броят на вторичните трусове, а  жителите в тези  райони се сблъскват със странни феномени –  бучене, излизащо от земята, гръм в небето, разклащане на почвата и т.н.

Related Posts

One thought on “Сеизмолози: Румъния скоро може да стане източник на изключително силно земетресение

  1. Силните земетресения се случват заради натрупване на много големи напрежения. Когато има чести малки земетресения , те не позволяват огромно и наведнъж освобождаване на енергията. Фракинга не създава напрежения, а освобождава натрупаните в по чести и слаби освобождавания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *