Сенатът на САЩ: ЦРУ е прибягвало до брутални методи за разпит

141209173731_dianne_feinstein_promo_624x351_apВ САЩ бе публикуван дългоочакваният доклад за  прилагането от ЦРУ на методи за разпит с голяма жестокост.

Говорейки по време на пресконференция във Вашингтон, председателят на Сенатската комисия по разузнаването Даян Фейнстейн ( на снимката) заяви, че  докладът потвърждава използването на брутални методи на разпит, малко различаващи се от мъчения.

Основният извод на доклада, изготвен от комисията, е твърдението, че тези методи на разпит, използвани срещу заподозрени за тероризъм членове на „Ал Кайда“ не са донесли някаква ценна информация. В кратко резюме на доклада се посочва още, че ЦРУ е подвело американците по отношение на ефективността на тези методи.

Тези разпити са провеждени с  нарушения на правилата, а получената информация е ненадеждна, се казва в текста на резюмето.

Методи за жесток разпит са използвани  по време на разпитите от спецслубите на  САЩ на   заподозрени в тероризъм в първите години след нападенията на  „Ал Кайда“ в Ню Йорк и Вашингтон през септември 2001 година.

В американските посолства и консулства в очакване на публикуването на доклада бяха приети засилени мерки за сигурност.

Пълният текст на доклада на сенатската комисия  съдържа над 6000 страници. В него се съдържа огромна по обем информация, но се пази в тайна, а  в  публикацията  фигурира само текст от 480 страници.

Жестокостта не е донесла никакви резултати

Публикуването на доклада беше многократно отлагано поради разногласия между американските политици за степента на откритост по този въпрос. В седалището на ЦРУ  в Langley признаваха  и по-рано за използване на брутални методи за разпит

Председателят на Сенатската комисия по разузнаването Даян Фейнстейн, по чиято инициатива започна подготовката на доклада преди пет години, в рамките на няколко месеца води преговори с Белия дом за степента на разкриване на секретна информация в последващите публикации.

Президентът на САЩ Барак Обама спря изпълнението на програмата за разпити на ЦРУ през 2009 г., веднага след като стана президент. Той призна тогава, че методите,  използвани по време на разпити на подозираните за връзки с „Ал-Кайда“,  в действителност са  изтезания.

По времето на  президента Джордж У. Буш тази  програмата се реализира зад кулисите и включва задържане и разпити на затворници в трети страни, в така наречените „черни обекти“.

Общо по този начин са били разпитани повече от 100 затворници.

При  разпитите са използвани такива методи като потапяне на  главата във водата, удари по лицето, унижения, лишаване от сън и излагане на студ.

Първите сведения за съдържанието на доклада изтекоха  в американската преса през август тази година, което принуди президента Обама да признае: “ Ние сме измъчвали някои от тези хора.   Ние сме правили неща, които са в противоречие с нашите морални ценности“

„Имахме късмет“

Президентът заяви тогава, че американските следователи,  които са използвали такива методи,  самите те  са били под огромен натиск, тъй като са имали за задача да предотвратят нова терористична атака срещу Съединените щати.

По-ранно проучване на тази програма на ЦРУ, проведено от американското министерство на правосъдието,  бе завършено през 2012 г. без съдебни обвинения, което бе  силно критикувано от правозащитни организации.

Първите доклади за използването от сътрудниците на американското разузнаване на методи за разпит на базата на имитация на удавяне се  появиха  веднага след атентатите от септември 2001 г., а през 2008 г. ЦРУ потвърди, че с използването на този метод са били разпитвани трима заподозрени за  принадлежност към „Ал Кайда“ през 2002 г. и 2003 година.

Бившият президент Джордж У. Буш оглави кампания срещу предстоящото публикуване на съкратения  вариант на доклада, като защити  ЦРУ по американската телевизия.

В неделя той заяви за  CNN: „Ние сме щастливи, че имаме мъже и жени, които защитават в ЦРУ интересите на целия народ.“

bbc.co.uk

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *