Сноудън: „Масово следене се практикува във всички страни“

snowСноудън взе участие в телеконференция,  организирана във Франция от Amnesty International, съобщава Le Monde. По повод на събитието, организирано в Париж от  правозащитната организация Amnesty International в  Международния ден на правата на човека, с подкрепата на Le Monde и  Mediapart et d’Arte, Едуард Сноудън проведе на 10 декември първата си пресконференция във Франция. Тя се състоя по видеовръзка на живо от Русия, където Сноудън намери убежище от  лятото на 2013 г., пише вестникът.

Бившият  служител в АНС  разказа за мащабите на следенето от разузнавателните служби на западните страни. Според Сноудън публикуването на  информация, изпратена от него до  международните медии, е позволила  на общественото мнение  да осъзнае необходимостта да се гарантира сигурността на съобщенията, предавани чрез компютри и смартфони.

„Мога да ви кажа, че в много западни страни положението се е влошило.  Но трябва да се отбележи и наличието на критики. В следващото десетилетие ще има  много критики на тази система..“ – смята Сноудън.

„Когато започна  изпълнението на програмите за наблюдение, нашата демокрация престана да работи – каза той. Не исках да променям света или политиката на моето правителство, аз просто исках да съществува демокрация, но нищо няма да се промени или за един месец или една година.“.

В отговор на въпроса за съществуването на следене  във Франция, бившият служител на Агенцията за национална сигурност заяви:.. „Аз не разполагам  с достъп до класифицирана информация. Аз всичко унищожих, с изключение на това, което дадох  на журналистите.  Сега своята роля трябва да изиграе пресата.

Но масовото следене  се провежда във всички страни,  които разполагат със средства да издържат разузнавателни служби.  Имаше съобщения, че Orange (подразделение на France Tеlеcom, един от водещите световни телекомуникационни и  мобилни оператори)  е  предавал на  DGSE, Генералният директорат  за външна сигурност. Нима това е правилно? Морално ли е да се нарушават правата на хората?  Отговор  на този въпрос във Франция никой не е дал“.

Говорейки за доклада за незаконни методи на разпит, използвани от служители на ЦРУ, Сноудън, по-специално, каза: „Служителите на ЦРУ са знаели, че това е лошо, но обществеността не е знаела.   Ако програмите бяха спрени, то е защото за тях разказа пресата. „

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *