Талибаните създадоха взривяващ се безпилотник от жива птица

xw_1033475Афганистанските талибани са се научили да превръщат в смъртници живи птици. Наскоро в провинция Фаряб в северозападната част на страната, полицията открила огън по такъв пернат талибан.

На пазителите на реда им се сторили  подозрителни размерите на птицата, скитаща край пътя. Тя била по- голяма от  орел и не приличала на  никоя от птиците, които се срещат в тези краища. Освен това полицаите забелязали и  антена, която стърчи от нейните пера.

Странното създание при стрелбата реагирало по  непредвидим начин: то се взривило и разпръснало  малки метални предмети, съобщи NBC News.

Експерти изследвали останките и установили, че птицата е носела взрив, детонатор, миниатюрна камера и GPS датчик. Колко такива  самоделни  безпилотници са направили талибаните, никой не може да каже. Както и да прогнозира, къде ще бъде  следващата им атака.

Местният шеф на полицията Абдул Наби Илхам заяви пред репортери: „Ние събираме всички части и частите, които вече открихме, са подобни на GPS- датчик и малка камера.“ Според него полицията за първи път се сблъсква с такъв необикновен  „безпилотник“. Служителите на реда не се съмняват, че птицата най-вероятно е действала като шпионин.

Както посочват авторите на NBC, терористите използват рядко животни и птици за свои цели, но такива случаи са известни. По-специално, бойците на Хамас в ивицата Газа са използвали магарето като атентатори- самоубийци. Те  ги товарили с   експлозиви и насочвали магаретата към израелските войски.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *