Цената на петрола може да падне под 40 долара за барел – Bloomberg

petrolСпадът в цените на петрола- най-голям от финансовата криза през 2008 г., може да се засили, пише Bloomberg, цитирайки мнението на експерти

Те не изключват възможността петролът да струва по-малко от 40 долара за барел, а светът ще види повторение на събитията, които преди 30 години доведоха до фалита на  Мексико и сложиха край на Съветския съюз.

Според агенцията, при такива обстоятелства, приходите от петрола няма да имат възможност да осигурят защита на Русия, най-големият производител на петрол в света, от санкциите на ЕС и САЩ.

Иран, срещу който също са въведени международни санкции, ще бъде принуден да намалява субсидии.
Сред тези, които ще пострадат максимално от  по-нататъшно свиване на цените на петрола са  Нигерия, която безуспешно се бори с ислямските бунтовници, и Венецуела, чиято икономика се подкопава от лоши  политически решения.

Производителите на петрол, свикнали на цена  100 долара за барел,  не са диверсифицирали икономиките си. В случай на дългосрочно запазване на ниските  цени –   тях, а след това и света – ги   чакат политически и социални катастрофи.

„Ако правителствата не могат да си позволят разходи  за спасяване на децата от бедност, тези деца ще се върнат на улицата, и най- вероятно ни чакат  политически сътресения и революции. Повечето членове на ОПЕК се нуждаят от цени значително над 100 долара за барел, за да нулират бюджетите си. Ако започнат да намаляват разходите си, това може да предизвика проблеми, „- казва Пол Стивънс от  Chatham House.

Related Posts

3 thoughts on “Цената на петрола може да падне под 40 долара за барел – Bloomberg

  1. Още преди 1 месец в Русия беше трениран варианта за спад на петрола до 60 долара за барел. Така, че не вярвам петрола да спадне под 60 долара. Този номер вече веднъж хвана руснаците не подготвени. Съмнявам се, че номера ще мине втори път.

    1. При формирани над 50% бюджет от продажба на въглеводороди, формиран при базова цена на петрола от 100$ и производствени разходи около 60$ , никакви упражнения не помагат. Просто ще сме свидетели на поредния крах на червените некадърници. Жалко че ще го отнесат хората , а не ми се мисли за бъдещите социални напрежения. Колко лесно видиотиха народа си и убиват една богата страна. Не може да очакваш крадливи милиционери да правят политика и икономика. Тъпото е , че предстои грандиозен разпад и насилие.

  2. Хем вървят войни, Индия и Китай са с постоянно повишени нива на потребление на петрол, повсеместното потребление на горива и петролни продукти расте, а цената на петрола пада!!! Нима има нови играчи с твърде ниски цени и големи количества предложени на пазара ли? „Ислямска държава“ колкото и да отнема кладенци не може да смъкне цената толкова, че да стигне под 40 USD / барел. Венесуела и Персия са зад Русия. Това е поредната американска манипулация на цена на петрола, за да предизвика срив на руската икономика и Русия да отстъпи за Покрайна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *