Учените обясниха защо решенията трябва да се вземат бързо

97_32_973233_1419329484По време на живота си човек взима много решения. Понякога има достатъчно данни и те ни позволяват да  решим всички бързо и точно. Ако липсват данни, решението изисква повече време, а самото решение  става все по-малко правилно.

Изследователи от New York University предполагат: Вероятно, човешкият мозък знае, че от времето, използвано за обмисляне на решението,  зависи неговата правилност. Ето защо хората рядко са уверени в решенията, които са обмисляли дълго време, съобщава The Hindustan Times.

Очевидно мозъкът е в състояние да преобразува  информацията, събрана чрез чувствата, в единици,  което учените наричат „степени на вяра“, комбинирайки всички данни и изтеклото време.

Изследователите предполагат: същият  механизъм им позволил да определят, че именно времето е  свързано с правилното решение, а не с  нещо друго. В същото време в лаборатория това било  изключително трудно да се докаже.

Решенията обикновено са придружени със степен на увереност, или вярата, че нашият избор е правилен. Доверието играе важна роля при избора на стратегия за по-нататъшни действия в трудни ситуации. В проучването изследователите открили, че съществува обратна връзка между доверие и време.

С други думи, колкото по-малко било времето за взимане на решение, толкова по-уверени били  участниците в изследването в правилността на  техните решения. Изследователите заключават: степента на увереност при вземането на решения зависи не само от наличните данни, но също така и от изтеклото време.

Не случайно се казва: Първата мисъл е от Бог, другите са от нечестивия…

Related Posts

One thought on “Учените обясниха защо решенията трябва да се вземат бързо

  1. „… решенията трябва да се вземат бързо“ , като, че ли някой е в състояние да определя времето за решение, или като решиш някоя завързана теорема, след години труд , съвсем няма да вярваш в изводите и. Нито по едната , нито по другата линия имат смисъл приказките им, но са го решили светкавично сигурно за да го афишират убедено, че е така. :)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *