Учените съставиха карта със заболяванията по континенти

bolestЗа първи път изследователи са съставили карта за  разпределението на различни заболявания по региони на планетата. Както се оказва, картата на болестите  често не съвпада с географската, тоест  най-голяма  активност на едно или друго  заболяване,  не винаги се наблюдава в съседните региони.

Учени от North Carolina State University са създали карта на света, на която се отбелязва нивото на активност на различни инфекциозни заболявания. По този начин, за първи път може нагледно  да се види  къде най-често се  среща една или друга болест, в  кои региони се среща сходен „набор“ от  патогени. Общо на картата  са представени седем региона на векторни заболявания (предавани от комари, домашни любимци, паразити и т.н., като малария) и  пет региони с невекторни болести като холера.

Изследователите са проучили 229 страни за присъствието или отсъствието на 301 заболявания -93  векторни и 208  невекторни. Интересно, но не всички региони на разпространение на някои болести са се оказали свързани. 654354354

По-специално, на Британските острови и много от бившите колонии на Великобритания, например, САЩ и Австралия, имат сходен  списък от заболявания. А  бившите британски колонии в Африка и Азия имат различни профили на заболяванията. Очевидно, колонизацията е само един от многото фактори, които влияят на разпространението на епидемични заболявания. Очевидно, не по-малка роля играят  климатът  и социалната ситуация в даден регион.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *