Вегетарианството – гаранция за здраве и нещастие

vegetaИзненадващо, но е факт. Оказва се, че вегетарианството е нещо добро за тялото, но е вредно за душата. На въпроса защо така изведнъж, ето  отговор: вегетарианците, които по принцип се придържат към  здравословен начин на живот, по-малко е вероятно да  пушат и да пият алкохол, са  по-податливи и страдат от депресия и тревожни разстройства.

До такова заключение е стигнала австралийската изследователска компания Roy Morgan Research, анализирала   данните от около 50 хиляди проучвания.

Нещо повече –  в някои случаи отказът от месо, може да се дължи на развитието на психични разстройства, такива като обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), твърди  д-р John Lang, разработил съвместно с колегите си „индекс за здраве“ (Alere Wellness Index), който  прави оценка на хранителния режим, физическата активност, лоши навици, психологическо благополучие, телесно тегло и наличието на хронични заболявания.

Тези разстройства се изразяват в появата на натрапчиви, тревожни мисли, от които човек се опитва да се отърве с използване на „принудителни“ действия, неизпълнение на които повишава тревожността.

Получените от изследователите данни показват, че вегетарианците са с  18% по-висок риск от депресия, а  пристъпи на паника се срещат у  тях с 28% по-често, отколкото у  тези, които консумират животински продукти.

„По този начин вегетарианска диета не е причина за депресивни разстройства, а по-скоро тяхно  следствие – казва професор Lang. По една или друга причина, но у вегетарианците по-често се случват ОКР“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *