Всъщност да си песимист не е чак толкова лошо

shutterstock_116860762-630x420@2xДа отговори на въпроса какво представляват  оптимистите и песимистите, може всеки. Оптимистът вижда всяко събитие от  положителната му страна, а песимистът – от отрицателната. Нещо повече, оптимистът смята, че  проблемите са временни, а песимистът мисли, че те са постоянни.

По-интересното е това как ние ставаме едното или другото.  Има много отговори: генетична предразположеност, национален манталитет, видове темперамент. Има и такива, които се придържат към теорията на образованието. Всички сме били деца, и всички от нас са възпитавани в определена обстановка.

Защо това е важно

Защото се счита, че оптимизмът – това е нещо добро, а  песимизмът – е лошо, а  това е фундаментално погрешно. Психолози и изследователи от години се опитват да разберат кое е по-добро и кое е по- вредно, но ясен отговор няма. И вероятно никога няма да има. Светът се нуждае и от двете.

Оптимизъм

Защо е добре да бъдем оптимисти? Първо, защото повечето хора смятат, че   да си  оптимист е банално по-добре, по-удобно. Оптимистите са по-комфортни в комуникациите, и това е вярно. Много проучвания показват също така, че оптимистите са по-здрави.

В изследване на Хардвард са участвали 99 човека. Всички участници преди това били  разделени  на две групи: оптимисти и песимисти. Изследването е правено в дългосрочен план, и в резултат на това станало ясно, че участниците в първата група  били значително по-здрави във възрастта 45-60 години. Рисковете при тях от инфекциозна болест, болест на сърцето и бъбреците бил значително по-малък. Такова изследване е най-доброто доказателство, че нашето умствено състояние до голяма степен се отразява на физическото.

Резултатите от друго изследване са по-интересни. В него взели участие професионални плувци.

Резултатите показват, че най-песимистичните плувци показват в бъдеще много по-лоши резултати, което се дължи на факта, че те не вярват в себе си.

Песимизъм

Но има  добри новини и за песимистите. Мнозина ще ги  възприемат с голяма радост. Знаете ли защо?

Най-често песимистите не чакат добри новини, и затова им се радват много повече .

По същата причина песимистите по-лесно  се справят с проблемите защото те просто ги очакват. Песимистите отговарят по- адекватно на критиките. Те знаят, че нищо не е съвършено, и винаги са готови да направят нещо по-добре, за сметка на  съветите или критиките на другите.

А  това е странно. Има много изследвания, които потвърждават, че оптимистите са много по-здрави, отколкото песимистите, и не по-малко изследвания, доказващи обратното.

Например, проучването на доктора по философия Frieder Lang доказва, че песимизмът води до по-дълъг, по-здравословен живот. Може да му се вярва  тъй като броят на участниците в проучването е  40 000 човека.

Lang  разделил участниците в три възрастови групи и ги помолил да оценят удовлетвореността си от живота сега и да предскажат какъв ще е след  пет години. Пет години след първото интервю Lang ги интервюирал отново и получил следните резултати:

43% от участниците подценили своето бъдеще;
25% прогнозирали  всичко точно;
32% от участниците го надценили.

Тези данни не биха имали никакъв смисъл, ако не беше едно нещо: процентът на хората с болести и лошо здравословно състояние бил много по-малък сред тези, които подценили своето  бъдеще. Казано по-просто, песимистите са по-здрави.

Противопоставяне

Вече разбирате ли какво показват всички тези изследвания и аргументи?

     Глупаво е да се разделя света на „добри“ оптимисти и „лоши“ песимистите.

Хората, които  смятат за свой дълг да ви зададат  въпрос за това, защо  толкова песимистично сте настроени по отношение на живота, определено забавляват.

Изглежда, че те ви поставят наравно  с престъпниците. Да оценяваш възгледите на други хора за живота е  абсолютно безполезно, глупаво и безсмислено. Само вие самите можете да  кажете какъв сте, и е съвсем сигурно, че знаете много отдавна отговора на този въпрос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *