Западните банки орязват паричните потоци за руски компании

Търговците твърдят, че ликвидността на руския валутен  пазар е изчезнала

„Световните  банки орязват паричните потоци на руски компании в отговор на мощната разпродажба на рублата от началото на финансовата криза от 1998 г.“ – съобщават кореспондентите на  The Wall Street Journal Chiara Albanese и Дейвид Ърнич. Позовавайки се на информирани източници, те съобщават, че банки като Goldman Sachs Group Inc., са започнали  тази седмица да отхвърлят заявки от корпоративни клиенти за сключване  на  дългосрочни договори с рубли за обратно изкупуване, известни като споразумения РЕПО, както и други операции, насочени за получаване на налични средства.

„Тези мерки, с които банките се предпазват от по-нататъшни сътресения на валутните курсове,  могат  потенциално да увеличат натиска върху руската финансова система“ – посочва изданието. Източникът е казала за вестника, че Wall Street Bank  все още сключва краткосрочни РЕПО с рубли със срок по-малко от една година.

„Както посочват търговците във вторник, ликвидните  средства на  пазара в значителна  степен са изчезнали, тъй като спекулантите се въздържат от търговия на борсата,“ – се казва в статията. Потвърждавайки спешното отстъпление на банковия сектор, ръководител на лондонски хедж фонд, работещ с развиващите се пазари, заяви във вторник за изданието, че всички банки са му отказвали операции по  руските държавни облигации.

Източник: The Wall Street Journal

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *