Змиорките използват електричество за дистанционно управление на плячката си (видео)

xw_1035091Способността на електрическите змиорки (Electrophorus electricus) да зашеметяват плячката си с помощта на 600-волтов електрически разряд е известен от дълго време, но как точно хищните риби  организират атаките си,  остава загадка за  учените още  от XVIII век.

Наскоро изследователи са проучили детайлно този въпрос и са установили някои интересни подробности. Оказа се, че змиорките използват поредица от високочестотни разряди, за да могат   дистанционно да обездвижват жертвата, като при това  имитират нервните сигнали на плячката си и принуждават мускулите й да се свиват. По същество, те поемат контрола върху мускулите и дистанционно влачат  рибата към сигурна смърт в своя огромен всмукателен отвор.

Ако малка  жертвата се крие зад камък или водорасли, стратегията на  змиорката се променя. В този случай тя заставя мускулите и да  се свият  неволно, така че тя да се размърда и да бъде забелязана.

Експериментите, които са помогнали на учените да идентифицират тези механизми са създадени и провеждани от Kenneth Catania от университета във Вандербилт.

В естествена среда Catania наблюдава лов на змиорка и измерва нейните електрически разряди. След като хищната  риби е готова да атакува, тя излъчва поредица от високоволтови електрически импулси. След това жертвата вече не може да плува и залавянето и е много лесно.

За да разбере  какво се случва, Катания под наркоза изключил мозъка на  жертвата, но някои мускулни влакна останали незасегнати и продължили  да се съкращават. После сложил електрическата змиорка в аквариум с такава риба и измерил мускулните съкращения на жертвата.

Змиорката  изпратила  високочестотни  електрически импулси, и след около 3 милисекунди мускулите на рибата силно се съкратили, като я парализирали. При топва физически контакт между змиорка и риба не е имало.

След това изследователите повторили експеримента , поставяйки в аквариума риба с отстранен  гръбначен стълб. Това гарантира, че ефектът от   електрическия ток влияе върху двигателните  неврони и съкращава  мускулите без да задейства  централната нервна система на жертвата.

Само че  дистанционният контрол върху мускулните съкращения  не е единственият инструмент в арсенала на електрическата змиорка.

Катания също така установил, че различните двуимпулсни сигнали с  високо напрежение заставили  няколко риби, които били в  обхват, да  потрепват  неконтролируемо, като така издават местоположението си и позволяващи на  змиорката  да осъществи своята традиционна атака с поредица от импулси с високо напрежение.

Този двуимпулсен сигнал изглежда  помага на хищника да  открива плячката, ако информацията е ограничена, например, в тъмни или скалисти места, където жертвата може да избяга и да се скрие.

Как и защо змиорката е развила такива необикновени способности, е все още е неизвестно.

Катания казва, че електрическите змиорки живеят само в Южна Америка и може да достигнат дължина до два метра. Учените проверили всички налични записи и не намерили някъде да се  споменава за човешки жертви от електрически разряди .

„Смятам, че змиорките деактивират само такава плячка, която съответства на техния размер, – казва ученият – А някои от тях са   доста големи: у дома  има една,  която е дълга  1,2 м.“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *