Австрийците искат да си върнат Южен Тирол

1422447938_160478_8989 % от австрийците искат да си върнат  италианската област Южен Тирол в състава на Австрия с  референдум.

Южен Тирол усеща  икономическите трудности на Италия, така че много от членовете на регионалния парламент се изказват в полза на  сливането на региона с Австрия, или за  създаването на  отделна независима държава. Тази идея се подкрепя от по-голямата част от австрийците.

От 1000 анкетирани 83% са се изказали в  полза на това,  жителите на Южен Тирол да имат двойно гражданство – австрийско и италианско, съобщава The Local.

Проучването е изготвено от организацията Heimatbund, асоциация на бивши активисти от  Южен Тирол, които са за   образуването на отделна независима държава заедно с австрийската федерална провинция Тирол.

Южен Тирол, в който се говори немски език и има отделна култура  е даден на  Италия след Първата световна война от Австро-Унгарската империя. Италианският  диктатор Мусолини искал да итализира региона, като  премества там голям брой италианци, забранява немския в училищата и обществените услуги, и принуждава хората да променят имената си.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *