България е домакин на съвместната българо-американска подготовка „Platinum Lion – 2015“

1От 5 до 30 януари България е домакин на съвместната българо-американска подготовка „Platinum Lion – 2015“, в която участват и военни подразделения от въоръжените сили на Румъния и Сърбия. За първи път военнослужещите ще се подготвят в зимни условия в рамките на многонационалната подготовка „Black Sea Rotational Forces“.

„Platinum Lion – 2015“ се провежда в района на учебен полигон „Ново село“. В съвместната подготовка участват близо 140 български военнослужещи от състава на Националния военен университет „Васил Левски“, Служба „Военна полиция“, военни формирования 32 450 – Мокрен и 28 330 – Смолян, както и до 250 военнослужещи от Морската пехота на САЩ, до 40 военнослужещи от Сухопътните войски на Република Сърбия и до 25 военнослужещи от Сухопътните войски на Румъния.

Целта на съвместната подготовка е да се повишат уменията на военнослужещите за изпълнение на задачи в мултинационална среда, характерни за съвременните конфликти, както и да се повиши оперативната съвместимост на формированията.

„Platinum Lion – 2015“ се провежда в изпълнение на Плана за съвместната българо-американска подготовка и учения в страната и в чужбина за 2015 година.

http://www.md.government.bg/bg/

Related Posts

One thought on “България е домакин на съвместната българо-американска подготовка „Platinum Lion – 2015“

  1. Каква подготовка? Та ние нямаме армия! Участвували там стотина – двеста човека. На това ли му се вика АРМИЯ? Американците си правят тук ученията и това е!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *