Бивш оператор на БЛА: Мисля, че това беше дете

150121163638_brandon_bryant_2_624x351_bbcНа Брандън му казали, че в продължение на четири години той е помогнал да бъдат открити и   унищожени повече от 1600 човека.

Бившият оператор  на  безпилотен самолет на ВВС на САЩ  свежда очи, когато си спомня за последната капка, която е преляла чашата на търпението му и го е  принудила  да се оттегли, след повече от четири години  участие в тайна програма с  използването на военни безпилотни самолети.

„Мисля, че това, което правихме беше неправилно,“ – признава той в интервю за програмата на Би Би Си „Свидетел“, която разказва за операцията  по издирване на заподозряния в тероризъм  американски гражданин Ануар Аулаки.

„Те казаха, че той може да е вторият бин Ладен“ – спомня си  Брандън Брайънт.

Той твърди, че да  подаде  оставка през 2011 г. от Военновъздушните сили на САЩ в крайна сметка го заставило това, че се е заклел да защитава американските граждани.

„Какво беше това?“

Според него, за първи път Брандън  загубва съня си през 2007 г., след бомбардирането на селска къща в Афганистан.

Американците проследявали двама издирвани, които, както забелязали, влезли в къща. Веднага последвала  командата да ги унищожат.

„До  попадението оставаха шест секунди. И тогава отнякъде към  къщата прибяга малка фигурка и влезе  вътре. Ракетата порази целта. А аз си седя тук и си мисля:“ Боже, какво се случи там? Какво беше това? “

Брендън Брайънт: „Бях физически болен.  Беше ли законно и морално това, което правим.?“

Пилотът на дрона  абсолютно не се притесни, казва Брайън.

Всеки такъв безпилотен самолет се управлява от пилот и оператор в центъра. Операторът (в този случай, това е Brandon Bryant) контролира камерата, монтирана на дрона,  и насочващият лазер.

Подозирайки, че взривът е убил цивилен  Brandon  поискал командният  център отново да провери  видеото.

„Отговорът бе такъв:“ След преглеждането на клипа се изясни, че това е било куче, „- казва Брандън Брайънт.  И признава:.“ Мисля, че това беше дете „.

Живите цели

По време на работата си като оператор на безпилотен самолет от 2007 до 2011 г.  Brandon, според неговите началници, е помогнал да бъдат убити повече от 1600 човека.

Но пред очите му все още е  първата операция.

„Ракетата трябваше  да падне в  краката на тези хора.  Видяхме силуети, сенки на хора.  И ние убихме  всички тези сенки,“ – спомня си той.

За почти четири години,  Брайънт работи предимно през нощта. По това време  в Ирак и Афганистан е ден. Там са  повечето от извършените операции.
На екрана на оператора на безпилотния самолет живите  хора се превръщат в малки фигурки, като във видео игра.

На дневна светлина  Брайънт добре е виждал как  живеят живите му мишени.

„Знаехме, че са живи и истински хора. Наблюдавахме   живота им, как  те се занимаваха с делата си – слагаха  бомба някъде по пътя, след което се прибираха вкъщи и  прегръщаха децата си,“ – казва бившият оператор на безпилотен самолет.

В крайна сметка, казва Брандън Брайънт, той е принуден да подаде оставка заради  конфликта  между това, което е подписал, при започване на работа,  и тези заповеди, които по-късно получава.

Той казва, че не може да  преследва  американски граждани.

„Затова реших да се откажа от всичко и да си отида“ – завършва младият американец своя кратък разказ.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *