Днес стрелките на „Часовника на Страшния съд“ може да бъдат преместени (видео)

doomsday-clock-110516Стрелките на зловещия „Часовник  на Страшния съд“ показваха 5 минути преди полунощ  последните три години. Но днес те могат да се преместят.

Този часовник е  визуална метафора, създадена преди близо 70 години от чикагското списание «The Bulletin of the Atomic Scientists».  Всяка година бордът на директорите на списанието взема  решение за нивото на заплаха за самоунищожение на човешката цивилизация – със специален акцент върху ядрените оръжия и изменението на климата – и „сверява“  часовника, който показва  колко близо е човечеството  до своята гибел. Колкото по-близо е стрелката до полунощ – толкова  по-близо е човечеството до  потенциална катастрофа, която ще сложи край на съществуването ни.

Днес, 22 януари, по време на конференция във Вашингтон, The Bulletin of the Atomic Scientists ще обяви колко часа ще показва този часовник през 2015 г.

През 1947 г., две години след като САЩ хвърлят атомни бомби над Хирошима и Нагасаки, група учени от  Manhattan Project  измислят идеята за „Часовник на Страшния съд“ – и тогава той показва 23:53 ч.

През 1953 г. те са преместени на  23:58 – това е най-близкото до полунощ време в историята, като причината за това са изпитанията на  Съединените щати и Съветския съюз на първите им водородни бомби. През декември 1991 г. стрелките са  върнати обратно на 23:43, след като ядрените  свръхсили подписват Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия,  но от тогава оценката на The Bulletin of the Atomic Scientistsа е само мрачна.

През януари 2012 г., часовници са били поставени  на 23:55 – по това време от  списанието са  най-загрижени за катастрофата в атомната електроцентрала във Фукушима и създаването на въздушен  щам на грипния вирус H5N1. През 2013 г. и 2014 г. стрелките не са помръдвали.

Както и в предишни години, според съвета на списанието, двете основни заплахи за човечеството през 2015 г. са ядрените оръжия и изменението на климата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *