Goldman Sachs: еврото може да падне под долар

dolar-evroЕврото може да достигне паритет с щатския долар през януари 2017 г. и да падне под това ниво, до около $ 0,90  януари 2018 г., се казва в обзора на  Goldman Sachs.

Според MarketWatch, банката е променила  прогнозите си за няколко валутни двойки заради  прогнозирания дълъг период на „силен долар“ в контекста на устойчивото развитие на икономиката на САЩ и очаквано нормализиране на лихвените проценти на Фед.

Според икономистите от Goldman Sachs Робин Брукс,  Фиона Лайк и Майкъл Кейхил, ефектите от дълговата криза в еврозоната, която приключи през 2012 г., потискат растежа на икономиката и конкурентоспособността на валутния блок. Поради това еврото ще продължи да намалява спрямо долара, смятат анализаторите.

Нещо повече, Goldman понижи перспективите за еврото спрямо британската лири в края на 2015 г. от 75 пенса до 73 пенса, но потвърди прогнозите за следващите две години: 70 пенса в края на 2016 г. и 65 пенса в края на 2017 г.

Поради спада на цените на суровините банката прогнозира отслабване и на австралийския долар в тандем с щатския долар до $ 0.75 до края на тази година, а не до 0,79 щатски долара, както се очакваше. Австралийският долар ще остане  на тази отметка (75 цента) до края на 2017 г., смятат икономистите на Goldman.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *