Камерън защитава правото да се осмива чуждата религия

kameronДейвид Камерън: Папа Франциск не е прав

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че не е  съгласен с твърдението на папа Франциск, че не може да се надсмиваш над вярата на другите.

След нападението на ислямистите над списание Charlie Hebdo в Париж папата каза, че ако някой обиди майка му, той трябва очаква удар.

Дейвид Камерън обаче заяви, че в едно свободно общество съществува правото да се обиждат  религиозните чувства на другите. „Аз съм християнин. Ако някой каже нещо обидно за Исус, за мен това може да е  обидно, но в едно свободно общество аз нямам право да си отмъщавам за това,.“ – каза британският премиер в интервю за телевизия  CBS.

Според Камерън, пресата има право да публикува материали, които на някой може да изглеждат обидни, при условие, че тези публикации не нарушават закона.

Миналата седмица Франциск, заяви, че „провокаторите“, такива като карикатуристите от Charlie Hebdo, които се присмиват на религията на другите, следва да очакват удар.

„Ако моят добър приятел д-р Гаспари изрече  ругатня за майка ми, той може да разчита на удар.  Това е нормално. Не бива да се провокира, не бива да се обижда вярата на другите,“ каза папата в интервю миналата седмица.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *