Новото гръцко правителство на Ципрас спря всички реформи

ciprasНовото гръцко правителство на Алексис Ципрас започнна да изпълнява предизборните обещания на  радикалната левица СИРИЗА, която спечели парламентарните избори.

Първите стъпки на Ципрас като премиер ще бъдат да спре  процеса на приватизация и връщането на работа на държавните служители,  уволнени в резултат на антикризисните мерки. Според лидера на СИРИЗА, гърците очакват радикални промени.

„Ние сме   правителството на националното спасение,“ – каза той в сряда, 28 януари, по време на първото заседание на кабинета в Атина,  цитиран от агенция Reuters.

Според плановете на правителството, на работните си  места ще бъдат върнати  хиляди служители в публичния сектор. Точната им бройка, обаче, все още е неизвестна, пише агенция ДПА. Само през 2014 г. в Гърция са  уволнени 9 500 държавни служители.

В допълнение  гръцкото правителство възнамерява да възобнови изплащането на 13 -та заплата на служителите в  публичния сектор с ниски доходи, както и да повиши  минималната работна заплата до предишното и ниво –  751 евро.

Приватизацията е спряна

В същото време, правителството пристъпи към спиране на  процеса на приватизация. Освен  спиране на приватизацията на най-голямото пристанище на страната, е замразена и сделката за продажбата на Държавната енергийна корпорация на  Гърция.

Въпреки че обявените мерки са в противоречие с изискванията на европейските кредитори, които дадоха на  Гърция  финансова помощ в размер на € 240 милиарда, Ципрас възнамерява да избегне разрушителния  конфликт с кредиторите и да остави  страната в еврозоната.

Според него срещата с ръководителя на Еврогрупата в петък, 29 януари „ще бъде  продуктивна,“  цитира   новия министър-председател агенция ДПА.

Related Posts

5 thoughts on “Новото гръцко правителство на Ципрас спря всички реформи

  1. Страшно манипуалтивно заглавиена този български пасквил за първте стъпки на СИРИЗА. Така нашите медии държани само от олигарси и мафиоти отразяват събитията в Гърция и първите стъпки на СИРИЗА.

    1. Страшно тъп начин да си рекламирате политико -шизофреничната платформа. А заглавието ми харесва. Просто СИРИЗА спират безумните реформи , натрапени им от Запада. Както и у нас всеки псевдополитик повтаря „реформи“ по 100 пъти на ден.

      1. За какви „реформи“ говориш бе ,нашенец, в този си материал? До сега в Гърция са управлявили само олигархични корумпирани до зъби партии, които вместо реформи са грабили обществото и унищожавали социалните придобивки на хората! Това ли наричаш реформи? От туй по шизофренично мислене не съм чул и видял. Не само шизофрения ,но и краен тъпизъм!!!!

  2. Когато едно правителаство в защита на националните интереси предвижда и задейства политики за спасяване на държавата, която е докарана до колапс от национално безотговорни и престъпни правителства в угода на чужди интереси, и зад което застава половината от населението, може ли да се крещи из клакьорските медии, че е това правителство или партията, която го е излъчила са популисти, радикални и крайни не знам си какви? Да, тези мерки са радикални с това, че ще спрат до голяма степен „кранчето“, от което лочат тези, които са отпускали съзнателно и с умисъл кредити с контрапродуктивни, крайно нелогични и неестествени изисквания, които заробват страната и нейното население. В това именно се състои целта на занятието, което преследват финансовите структури, подвластни на интернационалните банкери, болните мозъци на които калкулират само и единствено ЛИХВИ И ДЪЛГОВЕ. Това е в основата на нещата, които би следвало да осъзнаят т.нар. електорални единици, когато се осведомяват за ИДЕЙНИТЕ ПРОГРАМИ на партиите /ако имат такива/, които би следвало да са съобразени с националните, а не чужди интереси. Една от следващите стъпки задължително трябва да бъде „ПРЕГЛЕД ПО РЕДА НА НАДЗОРА“ на отговорните за състоянието на страната длъжностни лица! Правомощията, произтичащи от дадена длъжност са свързани най вече с отговорности, още повече когато се отнасят до съдбата на цялата държава и милиони човешки съдби!

    1. Господа от т.н. „Идея за България“. Можете ли да опитате вместо многото шизофренични думи да кажете нещо смислено? Или онанирате на база собствените си словоблудства?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *