Париж : Проява на новото глобално разпределение на силите

parisФранция и Германия се сближават все повече, Африка играе основна роля, на втора линия е Америка, Израел и Палестина са на няколко крачки един от друг. Тази снимка от исторически ден, може би е портрет на променящия се свят, пише Франческа Сфорца за похода в Париж срещу тероризма във вестник La Stampa.

Шокът от последните дни кондензира, от политическа гледна точка, а на първия ред, където лидерите се наредиха един до друг, очертават нова география на власти и съюзи. Може би тя ще продължи една ден, може би вече не съществува като такава, и кой знае какви сили – дори при най-строгите протоколи – са повлияли на реда, по който се подредиха лидерите, и кои се оказаха на втория ред.

Но за няколко часа пред камерите на почти целия свят, за мигновени снимки, които ще влязат в съвременната история, видяхме президента на Франция начело на шествието до президента на Мали Бубакар Кейт и германския канцлер Ангела Меркел. От една страна – ранената Африка, на която дойде на помощ Франция, по този начин избрала да се бори с джихада, а от друга – старата Европа, не Европа нa Брюксел, а Европа на Берлин, френско-германска ос, на отново реализиралите се приятели след опустошенията на Втората световна война, пише авторът на статията.

.. „На кратко разстояние един от друг – Бенямин Нетаняху и Махмуд Абас, израелският президент и председателят на Палестинската автономия. Двамата лидери от Близкия изток маршируваха заедно. Мир няма, но поне вчера, макар и само за няколко часа, имаше примирие: всеки със своите мъченици, всеки със своите собствени цели, но един до друг в една и съща редица, в един поход „- пише кореспондентът.

„Създаде се впечатлението, че имаше много Европа, така да речем, малко липсваше Барак Обама. Присъстваше Ерик Холдер, главният прокурор на САЩ. Кери бе зает със срещата с президента на Индия Нарендра Моди, и разбира се, отсъстваше и той. Вярно е също, че Вашингтон ще бъде домакин на среща на върха на 18-ти февруари за борба с тероризма, и, разбира се, никой не мисли, че американският президент показва безразличие към този въпрос.

Въпреки, че него го нямаше, като и Владимир Путин. Русия бе представена от министъра на външните работи Сергей Лавров, и този избор е внимателно обмислен. Може би щеше да лицемерно да се вземе различно решение с оглед на установените сега отношения с Европейския съюз, както и геополитическата позиция на Кремъл в момента, „- отбелязва авторът.

Източник: La Stampa

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *