Помощничка на генералния секретар на НАТО спечели президентските избори в Хърватия

kolindaКолинда Грабар-Китарович, кандидат на опозицията, стана първата жена президент на Хърватия, след като спечели срещу досегашния президент Иво Йосипович.

Грабар-Китарович във втория кръг спечели 50,5% от гласовете според резултатите от обработката на 99% от бюлетините, съобщава Би Би Си, докато  Йосипович има 49.5% от гласовете, и който  призна поражението, поздравявайки  опозицията. Избирателната активност е била 58,9%.

Както отбелязват наблюдатели, Йосипович стана първият президент на Хърватия, който не бе  преизбран за втори мандат, заради  недоволство  от  продължаващата рецесия през последните шест години и преобладаването на десни възгледи сред населението.

Грабар-Китарович проведе кампанията си, остро критикувайки  икономическата политика на президента и правителството, като  обеща да подобри икономическото състояние на страната чрез  развитието на малките и средни предприятия. Отделна точка в предизборната и програма бе набелязването на борба за разширяване правата  на хърватското население в съседните Босна и Херцеговина и Сърбия.

Грабар-Китарович е родена през 1968 г. в Риека. В училищна възраст тя учи в Съединените щати,  завършила е  Факултета по философия в Университета в Загреб, а след това  и  Дипломатическата академия във Виена. Била е стипендиант на  George Washington University и Харвард.

От 1992 г. работи в Министерството на външните работи, заема  позициите на министър на европейската интеграция и министър на външните работи. Води преговарящия екип за присъединяване към Европейския съюз и през 2008 г. е назначена за посланик в Съединените щати. От 2011 г. работи като помощник на генералния  секретар на НАТО по въпросите на публичната дипломация,  като е най-висшия сътрудник жена в Алианса. Според съобщения в медиите, тя  остава служител на НАТО, но ще е в неплатен отпуск.
Семейна е и има две деца.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *