Предсказанията на Financial Times: Светът през 2015 г.

301214_153409_08908_2„Малко преди края на  2014 г. Financial Times отново се отдаде на  едно невинно занимание – да прави Някакви  прогнози.  Както винаги ние каним експертите и коментаторите на  FT да намалят осветлението, да изтрият  праха от магическите кристални кълба и да предскажат какво ще се случи през следващите 12 месеца“ – пише журналистът Джеймс Блитц.

„Разбира се, такова занимание  само отчасти предполага правилен отговор на зададения въпрос. Изисква се голямо умение, на първо място, при  избора на правилния въпрос. Миналата година ние не мислехме да попитаме дали Владимир Путин ще нахлуе в Украйна, ще стане ли сенчестата организация „Ислямска държава“  стратегическа заплаха в Близкия изток или ще се  „върне ли у дома“ в Куба.  Без съмнение  същото ще бъде и през 2015 г. В областта на световните новини ще се случват неща, които никой от нас не може – в момента – да си представи „- отбелязва той.

Ще падне ли цената на петрола под 50 $ за барел?

„Да“ – отговаря на въпроса журналистът Ед Крукс. По думите му, има две причини да се смята, че прекомерното предлагане на световния петролен пазар ще продължи, поне през първата половина на 2015. „На първо място, е вероятно да нарасне предлагането,“ – казва Крукс.  Производството в индустрията за шистов петрол в САЩ ще бъде в състояние да увеличи производството, въпреки финансовия натиск, с който се сблъсква. В същото време е малко вероятно, че Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК ще предприемат нещо различно от номинално намаляване на производството на петрол.

„На второ място, темповете на ръста на търсенето ще останат също вяли, както и през втората половина на 2014 г. Значителният му ръст му в Китай и други нововъзникващи пазарни икономики може да направи нещо по-различно, но в най-добрия случай за това ще са нужни месеци,“ – се казва в статията.

„С течение на времето пазарните сили ще сработят.  По-ниските цени ще стимулират търсенето и намаляване на предлагането, особено в САЩ, и има голяма вероятност, че цените на петрола ще са по-високи в края на годината, отколкото в началото,.“ – заключава Крукс.

Дали Русия ще анексира  нови територии в Украйна или в Европа?

„Не. Пред  лицето на вътрешната икономическа криза и международни санкции Путин ще  спре експанзията – поне през 2015 г. Вместо това, руският лидер ще се опита да консолидира придобивките си в Крим и да запази „замразен конфликт“ в някои части на Източна Украйна“, – прогнозира журналистът Рахман.

„Но това съждение  трябва да бъде придружено от две отрезвяващи уговорки“ – казва Рахман. На първо място, руският лидер неизменно изненадваше  западните наблюдатели. „На второ място, една от възможните реакции на Путин на икономическите проблеми в страната може да бъде насърчаването на вътрешната подкрепа и национализъм чрез ескалацията на конфликта в Украйна. Но въпреки всичко това, икономическите  и военни рискове за разширяване на войната изглеждат прекалено големи  за Москва през 2015 г. „- каза той.

САЩ ще изпратят ли войски срещу Ислямска държава  в Ирак и Сирия?

„Не,“ – казва журналистката Рула Халаф. ИД  несъмнено ще продължи да бъде сериозна заплаха и през 2015. „Въпреки това САЩ и техните европейски съюзници няма да изпратят  собствени бойни части на фронта. Борбата с ИД  ще остане дело  на иракската армия,“ – пише тя в заключение.

Дали ще падне  темпът на икономически растеж на Китай под 7% през 2015 г.?

Според журналиста  Джеймс Киндж-  да. Пекин, вероятно, възнамерява да поддържа формален план за растеж на БВП през следващата година при 7% или повече. За съжаление китайската икономика е малко вероятно да се съобрази, и темпото на развитието и ще  се забави до ниво под тази цифра, иронизира  авторът.

Рязко увеличение на вътрешния дълг, забавяне на инвестициите в дълготрайни активи, незначителни продажаби на имоти и търпящият неудачи производствен сектор на икономиката ще се превърнат в тежест,  сдържащ динамиката на Китай, прогнозира Киндж.

Ще бъде ли Ебола унищожена в Западна Африка до края на 2015 г.?

„Да,“ – казва журналистът Клайв Куксън. В целия свят ще бъдат инвестирани достатъчно медицински и финансови ресурси за борбата с вируса, за  да спре  растежа на случаите експоненциално, казва той.

„Сега местните здравни работници се справят с Ебола с голямо внимание и ефективност, след болезнния период на обучение, а  външна помощ все още идва от СЗО,“ Лекари без граници „и много други организации. През 2015 г. ще има свиване и светкавични разпространения, но Западна Африка може очаква освобождаване от  Ебола през 2016 г., „- казва Куксън.
По  Financial Times

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *