Сорос призовава Запада да помогне на „Украйна и руската опозиция“

sorosAмериканският милиардер Джордж Сорос призова    западните лидери да предоставят на Украйна $ 50 милиарда, за да я подкрепят в борбата и срещу Русия, пише The Financial Times

„Милиардерът Джордж Сорос обвини западните лидери в опасна погрешна преценка в стратегията си за  Русия и Украйна, като заяви, че продължаващата криза там е смъртоносен риск за еврозоната.

В интервю за FT Сорос изрази съжаление, че европейските лидери се отнасят към Украйна като към поредната страна, на която и трябва  финансова помощ, без да осъзнават, че кризата на източната граница на ЕС е по-опасна за европейската икономика, и дори за оцеляването на ЕС, отколкото са  изборите Гърция. Санкции срещу Русия засилват  тенденциите за засилване на  дефлацията и рецесията, които вече засегнаха Европа, а сега се превръщат в реалност, „- съобщава изданието.

Американският милиардер смята за грешка това, че ЕС и САЩ на фона на санкциите  срещу Русия така и не оказаха на  Украйна мащабна финансова помощ. Той призова в първото тримесечие на 2015 г. да се дадат на  Украйна $ 50  милиарда. Според него  такава икономическа помощ ще помогне и  на руската опозиция.

„Сорос смята, че икономическата помощ за Украйна ще  промени политиката на Русия. Фалитът на  Украйна ще засили властта на хардлайнерите, докато икономическото възраждане на страната под егидата на ЕС и САЩ ще подкрепи прозападната опозиция в Русия „, – пише The Financial Times.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *