Time: Атина си играе с идеята за приятелство с Москва, но се подчинява на Брюксел

EU_flag_1Унгарският опит показва, че Гърция ще се съгласи с ЕС по руския въпрос, но за определена  цена, пише Time. Според списанието и  Будапеща, Атина и „играят“ с идеята за подкрепа на Москва, но в крайна сметка се подчиняват на Брюксел.

Изданието припомня, че през 2010 г. на власт в Унгария идва „популистко правителство“,  и неговият лидер, министър-председателят  Виктор Орбан бе преизбран през 2014. Но когато го попитали за новото ръководство на Гърция, говорителят  на унгарският премиер Золтан Ковач заяви, че „ние бихме искали да посочим разликите.“

В тази статия също се казва, че новият гръцки премиер Алексис Ципрас може да изглежда насочен  към конфронтация с ЕС, особено по отношение на руския въпрос, но ако финансовата помощ от Брюксел   продължи да постъпва, най-вероятно  Ципрас ще се подчини  на Европейския съюз. Според списанието  Европа вече се е сблъсквала с това. В началото на украинската криза миналата пролет Унгария също постави под въпрос решението на ЕС да наложи санкции срещу Москва, но всичко се ограничи само с говорене от страна на  Будапеща.

През следващите дни, когато лидерите на ЕС се подготвят за среща на 12 февруари, за да обсъдят нов кръг от санкции срещу Русия, Гърция ще има  възможност да изрази своите възражения срещу тези мерки.

Атина първоначално зае твърда позиция по въпроса, но след известно време „даде заден ход“, отбелязва  списанието. Както и в случая с Унгария, целта на гръцкото правителство не е как да се помогне на Москва, а как да запази подкрепата  си от ЕС.

Например, през следващите шест години Будапеща ще получи от ЕС повече от 25 милиарда щатски долара за създаването на работни места и развитие на хранителната и селскостопанска промишленост, пише Time. В Гърция залогът е още по-голям, защото през следващите месеци тя ще трябва да вземе решение относно външния си дълг,

Засега  Брюксел и особено „германският двигател на икономиката на ЕС“ може да отговори на финансовите нужди на по-бедните страни членки на съюза, то ЕС трябва да бъде в състояние да поддържа (или купи)  определено ниво на солидарност, а  въпросът е доколко могат да си го  позволят, заключава списанието.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.