Wi-Fi може да са много по-опасни за децата, отколкото се смяташе досега

debac5cb-8899-48b4-b1dd-bd5d2ab777f1-2060x1236„Когато след 50 или 100 години ние със съжаление си спомняме миналото, дали ще се чудим  как Wi-Fi и мобилните телефони са станали виновници за най- голямата криза в  здравеопазването в историята на човечеството?“, пита журналистът от „Network World“ Mark Гибс.

Повечето родители биха били обезпокоени от факта, че децата им са изложени на въздействието на олово, хлороформ, горивните изпарения или инсектицида  ДДТ. Международната агенция за изследване на рака (IARC), която е част от Световната здравна организация (СЗО) към  Организацията на обединените нации,  класифицира тези и над 250 други вещества като канцерогени от клас 2В – вероятен канцероген за човека. В същия списък са и радиочестотните електромагнитни полета (RF / EMF). Техните основни източници са радиото, телевизорите, микровълнови печки, мобилни телефони и  Wi-Fi.

Охо. Това вероятно е още една критична статия  за опасностите от съвременните комуникационни системи? Очевидно е, че тези устройства и създаваните от тях полета са изключително често срещани в съвременното общество, и броят на тези устройства продължава да нараства. Дори и да искаме да премахнем влиянието на тези полета върху нас или нашите деца, това е просто невъзможно. Но е напълно вероятно все пак да трябва да  ограничим тяхното въздействие, когато е възможно.

Най-малкото, това е един от изводите от обзорната статия, публикувана в „Journal of Microscopy and Ultrastructure” и озаглавена „Защо децата са по-податливи на  електромагнитно излъчване отколкото възрастните: Последици“.  След анализ на резултатите от други изследвания авторите твърдят, че децата и подрастващите са изложени на значителна опасност  от  устройствата с микровълнова радиация (възрастните също са изложени на риск, но в по-малка степен), като  авторите цитират следните причини:

– Децата поглъщат повече  електромагнитни лъчения от възрастните;

– Ембрионите са по- чувствителни към тези излъчвания  в  по-голяма степен, отколкото децата. Затова бременните жени трябва да избягват излагане на електромагнитно излъчване;

– Подрастващите момичета и жени не трябва да поставят мобилни телефони в сутиена или  забрадката си;

– Предупрежденията в ръководствата за ползване на мобилни телефони ясно показват, че проблемът  от прекомерното излагане на радиация съществува;

– Бяха публикувани официални предупреждения за възможни вреди, но голяма част от обществото не знае за тях;

– Текущите допустими нива на електромагнитни лъчения са неприемливи и трябва да бъдат преразгледани;

– Безжичните устройства – това са радиопредаватели, а не играчки. Продажбата на детски играчки с тяхната употреба им трябва да се контролира по-строго.

Според авторите децата и ембрионите  поглъщат повече електромагнитно излъчване, защото телата им са сравнително по-малки,  костите на черепите им са  по-тънки , а  мозъчната тъкан е по-абсорбираща .

Като цяло, проучванията, на които се позовават авторите, се стремят  да свържат въздействието на радиочестотните електромагнитни полета с различни видове рак, намален брой на сперматозоиди  и други заболявания. Въпреки това е важно да се отбележи, че тези статии следва да се разглеждат  в правилния им контекст. Тази статия  е гледна точка на една група хора. Тя беше публикувана в едно  сравнително ново и малко списание с ограничен набор от данни. Авторите също така посочват, че средното време между въздействието на  канцерогени и образуването на тумори е тридесет години или повече години, което по този начин затруднява възможностите да се правят окончателни заключения.

Ние не Ви препоръчваме да изхвърлите всички електронни устройства. Но  най-малкото това е повод да се започне дискусия за различните нива на сигурност за възрастни и деца. Надяваме се, че ще се проведат по-дълги проучвания, които да потвърдят или опровергаят отбелязаните досега предположения.

В статията на „Network World“  със зловещо заглавие „Wi-Fi … бавно ни убива?“ колумнистът  Mark Gibbs обръща внимание на факта, че „… закони и предупреждения – това е прекрасно, а  като цяло е ясно, че всички ограничения върху продуктите, използващи електромагнитна технология ще действат в интерес на безопасността; безопасност  за промишлената индустрия, а не за безопасността на обществото.“

Гибс завършва с един въпрос: „Когато след 50 или 100 години ние със съжаление си спомняме миналото, дали ще се чудим  как Wi-Fi и мобилните телефони са станали виновници за най- голямата криза в  здравеопазването в историята на човечеството?“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *