Германия се съгласи Гърция да излезе от еврозоната?

ciprasНай-големите страни от еврозоната са готови за това Гърция да напусне валутния блок. Което  ще стане възможно, ако не бъде подписано  споразумение за икономическо подпомагане на Атина, заяви финансовият министър на Малта, Едуард Шиклуна, съобщава Reuters.

Той е уверен, че за да  предотврати фалит Атина трябва да се договори с еврозоната. В противен случай, държавата я очакват значителни финансови загуби.

На 19 февруари Гърция изпрати  официално искане до Брюксел за удължаване на споразумението за заем с еврозоната за шест месеца. Договорът изтича на 28 февруари.

При това гръцкото правителство не иска да преговаря за  финансова подкрепа от ЕС и МВФ, защото  тази програма изисква въвеждането на режим на икономии.

По-рано  Европейската централна банка заяви, че няма да участва в отписването или преструктурирането на гръцкия дълг. Изключва  възможността за опрощаване на дългове и германският канцлер Ангела Меркел. Според проучване 48% от жителите на Германия са за това,  Гърция да напусне еврозоната.

На 1 февруари гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис отбеляза, че страната повече няма да взема  заеми. Връщането на  текущите дългове на Гърция трябва да бъде свързано с икономически растеж, добави той. Финансовият министър каза още, че Атина не възнамерява да си сътрудничи с мисията на „тройката“   Европейските кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ).

Общият размер на дълга    на Гърция към кредиторите  е 320 милиарда евро.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *