Какво ще се случи с Русия при смърт на Путин?

RUSSIA-PUTIN-SPACEВнезапното изчезване на руския лидер от политическата сцена може да доведе до „катастрофални последици – от масови протести и криза, до най-лошия сценарий –  гражданска война.“

На митинг срещу войната на Кремъл в източната част на Украйна, който се проведе в Москва в края на миналата година, един от протестиращите носеше плакат с надпис „Путин  е на 62 г. Средната  продължителността на живота на мъжете в Русия е  64 г. Живеем с надежда“.

Като се има предвид, че руският президент има достъп до много по-добро здравеопазване, отколкото това, което получават по-голямата част от неговите  съграждани, може  да се приеме, че той,  вероятно, още дълго време няма да ни напусне. Също така, според някои съобщения, руският лидер е въздържател, което незабавно елиминира една от най-честите причини за смъртност  сред мъжкото население на Русия.

Но надписът върху плаката  повдига интересен въпрос: Ами ако Путин наистина внезапно почине? (Или, ако подобна идея изглежда твърде мрачна,  той бъде отвлечен от извънземни? Или  реши да се оттегли в оставка при  новия си приятел Ким Чен Ун.) Какви ще бъдат последствията от внезапното му  и пълно  изчезване от политическата сцена?

Първият  заместник-началник на администрацията на президента на Руската федерация Вячеслав Володин, наскоро заяви пред репортери: „Няма Путин – няма  Русия.“ Други поддръжници на правителството редовно предвещават срив на руската държава без Путин в Кремъл.

Но първо фактите.

Според Конституцията на Русия, в качеството на президент  ще бъде назначен министър-председателят, а тази позиция сега заема  Дмитрий Медведев. След три месеца ще трябва да се проведат президентски избори. Всичко изглежда доста просто, нали?

Но е е грешка.

Според кремълския политически технолог Глеб Павловски, „ако Путин  изчезне  от политическата сцена заради смърт или други обстоятелства, конституцията е малко вероятно да се спазва по буквата на закона.“

В действителност: политическите анализатори, на които е задаван този въпрос, са  единодушни в мнението си, че вместо  плавен преход към новия президент, Русия ще се сблъска с жестоката вътрешна борба за власт между кремълския елит, особено ако за президент бъде назначен Медведев, който повечето считат за слаба фигура с малко политическо влияние.

Според автора на книгата «The Putin Mystique: Inside Russia’s Power Cult» Aна  Харутюнян, „слаб действащ президент няма да  може да  контролира враждите и мръсната политика, които неминуемо ще избухнат заради изборите. Това може да доведе до катастрофални последици – от масови протести и криза, а  в най-лошия случай – гражданска война „.

Какъв ще бъде най-вероятният изход от тази безмилостна битка за Кремъл? Анализаторите смятат, че всичко ще завърши с  победа на антизападните  поддръжници на твърдия курс, водени от такива фигури като Егор Сечин – шеф на  държавния  петролен гигант Роснефт, над по-либералното крило, което представлява Медведев. Проопозиционният  анализатор Дмитрий Орешкин, ръководител на изследователската група „Меркатор“ смята, че на „власт почти сигурно ще дойде режим, който ще бъде много по-авторитарен от този на Путин. Като се имат предвид настоящите икономически проблеми на Русия, западните санкции и войната в Украйна, може би ще е военна хунта. “

Анализаторите предполагат, че ако Путин е правил  всичко, за да смаже руската опозиция, наследникът му може да действа още по-твърдо. Според Орешкин „новият режим още по-малко, отколкото Путин, ще  е склонен да приема върховенството на закона, дори и на  думи. Затова призивите на  хората към Русия без Путин предизвикват у мен съмнение. Какво, според тях, ще  е  след него? Някой либерален политик? Не, всичко  ще стане само по-лошо. “

Добре известният руски журналист Олег Кашин, който през 2010 г. е пребит жестоко, както се твърди,  от прокремълска бандити, в една скорошна статия предполага, че ако Путин напусне Кремъл, в опит да укрепи властта си новият режим ще изпрати  опозиционния лидер Алексей Навални в  затвора.

Но ако смъртта на Путин ще означава смърт на опозиционното движение, кой  ще се възползва от смъртта на бившия офицер от КГБ, който управлява  Русия в продължение на 15 години? Павловски, който консултира Кремъл в периода 1996-2011 г. счита,  че в такава ситуация ще се увеличи рязко политическото влияние на Рамзан Кадиров, и той ще бъде в състояние да постигне още по-голяма автономия за  Северен Кавказ, на който държи здраво юздите.

„Кадиров е в състояние да диктува  своите собствени условия,“ казва Павловски за чеченския лидер, който отрича честите твърдения за нарушения на правата на човека, включително убийства, отвличания и изтезания. „Новото правителство няма да  иска да му се противопостави, и  това ще е един много сериозен тест на службите за сигурност за лоялност.“

Друг въпрос – това е наследството на Путин. Според Харутюнян, „в случай на смърт него открито ще го прославят.  Съмнявам се, че ще бъде създаден  около него култ в  стил Северна Корея, или, че той ще се присъедини  към Ленин в мавзолея му на Червения площад – но със сигурност ще има  паради и други подобни „.

Въпреки това, не всички са съгласни, че всичко ще приключи точно така, а Павловски счита, че  „новото правителство ще използва Путин като изкупителна жертва. Той ще бъде обвинен за  всички проблеми в Русия, поне на първо време. Но  след напускането му, неговото политическо поколение  отново ще е на  мода, почти толкова, колкото сега част от  населението е  носталгично по съветската власт. “

А  какво ще се случи с олигарсите, тези приказно богати хора, които, в замяна на политическа лоялност  запазваха доходите си постоянни, макар и получени незаконно? Какво ще се случи с вкоренената корупция, която, както признава и Кремъл, струва на руснаците милиарди долари годишно?

Един  от малкото истински опозиционно настроени депутати в  руския парламент Дмитрий Гудков смята, че „в основата на тази корумпирана система е монополът върху властта. Ако в случай на смърт или оставка, властта вземат  хардлайнерите, всичко ще продължи както преди. Може би ще е още по-лошо. Може би силата на олигарсите дори ще се увеличи. “

Но най-депресиращата  прогноза прави оцелелият след  покушението срещу него журналист Кашин. Той смята, че за страната му е предопределено вечно  да страда от потисничество, корупция и застой. Със или без Путин.

„Нов лидер няма откъде да се появи, както и нова опозиция, и  нов народ. В Русия, никога нищо не се променя. Утре ще бъде същото, и вдругиден, и след това, и завинаги „,  разсъждава Кашин.

 

http://theweek.com/articles/536188/happen-russia-putin-died

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *