Машините срещу хората: Дронове – сервитьори в Сингапур (видео)

pic_86c602eb44cb8c42bbe74e193128622cВ Сингапур се появиха безпилотни апарати, които са предназначени да заменят сервитьорите в ресторантите, съобщи  BBC News. Дроновете  Infinium Robotics, които могат да носят до два килограма храна и напитки, трябва да заработят в  един от местните барове до края на 2015 г.

Безпилотните роботи се контролират от компютърна програма и се ориентират в пространството с помощта на инфрачервени сензори. Освен това, всеки от тях снабден с камери, а  винтовете са защитени с решетки.

Внедряването на роботите се наложило поради липса на персонал в отрасъла. В този момент дефицитът от  сервитьори в страната е около 7000 души. Отбелязва, че местните млади хора не искат да работят в ресторанти заради ниските заплати.

Едуард Чиа (Edward Chia), управляващ веригата  от ресторанти Timbre Group, в която работят 90 сервитьори, заяви че дроновете  ще намалят броя на обслужващия персонал в заведенията до 40 души. Освободените сервитьори той планира да използва като готвачи и бармани.

Следва да се отбележи, че персонал все пак ще има, тъй като дроновете могат само да доставят  храната – сервитьорите все пак ще трябва да поставят чиниите на  масата.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *