Откриха препарат срещу тютюнопушенето

952_20140107_gaf_uv6_1622Варениклин помага на хората да се избавят от зависимостта си от никотина.

Американски  експерти са провели изследвания на препарата варениклин и са установили, че той помага за избавяне от зависимостта от никотин, пише  JAMA.

В експеримента са участвали повече от хиляда пушачи. Половината от тях приемали варениклин, а другата половина –  плацебо. Преди двете групи пушачи били  поставени конкретни цели: за четири седмици да намалят броя на изпушените цигари с 50% , за осем седмици със 75%, а след 12  седмици те трябвало да се откажат изцяло от пушенето.

Експерименталните резултати показват, че варениклинът действително помага да се откажат цигарите. Освен това учените са доказали, че лекарството намалява симптомите на никотиновия глад – неприятни усещания, които се случват след отказване.

Лекарството има и странични ефекти. Например, някои хора се оплакват от гадене, безсъние и главоболие.

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.