Пастор видя в йога „царството на мрака“

yoga

Roland Colhoun, католически свещеник от енорията  Дери в Северна Ирландия, изрази загриженост, че йога може да отведе християните в „царството на тъмнината“,  пише The Independent.

„Когато се обръщате към опита на други култури, които са извън сферата на христiянството, вие не знаете какво отваряте за себе си,“ – казва пасторът. Хората могат да практикуват йога с добри намерения, но тези занятия водят в „лоша духовна област“ и под контрола на сатана.

„Злият дух може да се предава в различни посоки. Аз не казвам, че всеки го получава, или че това се случва всеки път. Хората могат да практикуват йога безопасно. Но винаги има риск, „- казва свещеникът.

Бившият Папа Бенедикт XVI, още когато е кардинал,  предупреди паството си, че йога, дзен и други форми на трансценденталната медитация може да „се изродят в култ на тялото“, който обезсилва молитвата.

Това не е първото подобно  отношение към  популярната йога от религиозни лидери или вярващи. Например, през октомври 2014 г., в австрийско  началното училище бе забранено практикуването на йога по религиозни причини.

Йога е комплекс от духовни, физически и психически практики. Има много форми на йога, като някои от тях са тясно свързани с религията, особено индуизма и будизма. В Европа йога често се възприемат като модерен облик на физическо  възпитание.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *