Путин намалява цената на водката – за повдигане на бойния дух

vodka„Минималната цена на руската  национална алкохолна напитка се намалява за първи път, откакто е установена на базово ниво в рамките на програмата   за подобряване на здравето на нацията през 2009 г. – пише Бен Хойл на страниците на The Times.

Цената на половин литър водка сега започва от 185 рубли (1.8 лири) – минималният праг е свален с 16% . Свалянето на  цените е насочено към борба с производството на нелегален алкохол“.

„Да дава на масите това, което искат, Путин изглежда се е научил от грешките на Михаил Горбачов, който обявява война на алкохолизма три седмици, след като стана съветски лидер през 1985 г.“ – напомня Хойл.

„Ефектите са :  незабавно увеличаване на продължителността на живота, но в същото време са  унищожени древни лозя в Грузия и в Крим, появяват се  опашки в  магазините за вино и недостиг на захар: хората започват да си правят алкохол  вкъщи.  Три години по-късно Горбачов спира тази кампания“ – се казва в статията ,

„Средният руснак днес пие  по-малко водка, отколкото е пил преди десет години, обаче  изследване, публикувано в The Lancet миналата година установява, че 25% от руските мъже умират, преди да навършат 55 години.  Причината за по-голямата част от смъртните случаи -е алкохолът“ – заключава Хойл.

Източник: The Times

Бел. на ред. През 1985 г. тогавашният комунистически лидер в България Живков, по примера на Горбачов и без никаква необходимост , нарежда да бъдат изкоренени десетки хиляди декари висококачествени лозя…

Related Posts

2 thoughts on “Путин намалява цената на водката – за повдигане на бойния дух

  1. Този, написал бележката на редакцията, на колко години е?! Хайде стига с тези простотии – сега пък за изкоренени лозя през 1985 г. Уважавайте поне малко читателите си.

    1. Написалият бележката е на толкова години, че да е видял с очите си това изкореняване. А ти Хари, не лъжи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *