Time: Путин, може би, е близо до победата в Украйна

APTOPIX UkraineРазликата в подходите на  САЩ и ЕС за решаване на украинската криза е очевидна, пише Time.

Освен това  самата Украйна сега е изправена пред „икономически колапс“, а нейната армия губи битки в конфликта с опълченците в източната част. От всичко това авторът заключава, че руският лидер,  вероятно, е  близо до победата.

Украйна губи във военно отношение и преживява икономически колапс, а Западът по въпроса как да реагира на това, което се случва, е разделен повече  от всякога, пише журналистът на Time Джефри Смит в статията си, която е озаглавил „Путин,  може би, е  близо до победата в Украйна“ ,

Оптимистите биха нарекли това  още едно повторение, се казва в статията, на „стратегия с лошо-добро ченге“, която САЩ и Европейския съюз понякога се опитват да използват, за да удържат „амбициите“ на Владимир Путин в Украйна.

Но авторът смята, че реалността „е много по-тежка.“ Според Смит, фактът, че германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд в петък бяха в Москва, за да проведат мирни преговори, ясно показва слабостта на тяхната позиция. Защото нито Франция, нито Германия искат да дадат на   Киев оръжия, за да му помогнат „да се защитава сам.

“ Освен това  те не са склонни да подкрепят Киев с  пари, тъй като новото ръководство на страната, от   идването си на власт, не да полага специални усилия за борба с ширещата се корупция.

Всичко това означава, че единственият начин, по който ЕС може да окаже влияние на Русия и да се опита да я принуди да се откаже от „подкрепата за сепаратистката  война“,  е заплаха с  нови санкции. Но  по този въпрос  ЕС сега е изправен пред сериозни проблеми заради противоречията в рамките на Съюза. Според изтеклата информация, новите ограничителни мерки, които Брюксел планира да въведе срещу Русия, засягат само няколко държавни компании и държавни служители, се казва в статията.

Въпреки че американски  дипломати казват, че пътуването Меркел и Оланд е станало с „благословията на  САЩ,“ разликата в подходите на Вашингтон и Брюксел е очевидна, пише авторът.  Както  контролираният от републиканците  Конгрес, така и предложеният от Барак Обама кандидат за поста  министър на отбраната Аштън Картър, са за  изпращане на оръжие Украйна. По този начин, подчертава авторът, те искат да променят  баланса на силите във военния конфликт и да принудят  Русия да плати за подкрепата си за опълченците с още  повече човешки животи.

В същото време, отбелязва изданието, на украинската гривна загуби половината от стойността си. Икономиката на страната се е свила  през миналата година с почти 7%, което до голяма степен се дължи на загубата на Крим и „разрушенията“ в  Донецка област, където има много индустриални обекти на страната. Тази година, според прогнозите, икономиката ще се свие с още 4%, а според прогнозите на МВФ, на Киев тази година, за да избегне фалит, му  трябват най-малко $ 15 милиарда.

В Русия, напротив, както се отбелязва  в статията, икономиката и финансовите пазари започват да чувстват, че най-лошото може да е зад тях. Наред с другите неща, подчертава авторът,  те са ободрени от  покачване на цените на петрола, а подкрепата  за руския президент Владимир Путин в страната продължава да е висока, въпреки инфлацията, която е почти 16% – най-високият показател за последните   16 години , – пише в заключение журналистът на Time Джефри Смит.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *