Boeing патентова силово поле за защита от взривна вълна

00-1300x787Някога  силовите полета бяха изключително в областта на научно-фантастичните филми. Но изглежда, че тази измислица е харесала на инженерите от Боинг, тъй като те са разработили и патентовали нова технология за защита на превозни средства от експлозии. За да бъдем точни, от пряко попадение на шрапнели този метод е малко вероятно да предпази, но от последиците от евентуален сблъсък с ударна вълна от експлозия – може.

Технологията е описана в патента, тя изглежда така: при експлозия на снаряд в близост до превозното средство, оборудвано със система за защита, тя задейства датчик, който точно изчислява посоката, от  която идва експлозията, и времето, необходимо на взривната вълна да достигне до автомобила. След това в играта влиза „генератор на дъга“, създаващ с помощта на мощни лазери нещо като  силово поле. Полученото поле  всъщност е зона на йонизиран въздух вътре в балона от плазма. Той  отчасти отразява, поглъща и сменя  посоката на взривната вълна.

Всичко това звучи доста невероятно, но е факт, че съществува патент , който може да се види на сайта на Патентното ведомство на САЩ: http://www.uspto.gov/web/patents/patog/week11/OG/html/1412-3/US08981261-20150317.html

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *