Бжежински към Обама: „Не унижавайте Путин!“

bzezinski

„Кризата в Украйна трябва да се реши със споразумение, което  ще даде нещо на президента Путин,  предупреждава един от гигантите в  американската външна политика“ – пише  Дейвид Тейлър в The Times.

Збигнев Бжежински, съветник по въпросите на външната политика и националната сигурност на американските президенти още от времето на  John F. Kennedy, счита: вместо просто да говори за „санкции и от време на време да излиза с  осъждания“, президентът Обама трябва да представи цялостна концепция за изход, която да е приемлива  и за двете страни.

Според Бжежински, тя трябва да включва ясна  гаранция за  Русия, че Украйна няма да се присъедини към НАТО.

Освен това Бжежински заяви, че докато има надежда за примирие, САЩ трябва да се въздържат от предоставяне на оръжие на  Украйна, тъй като подобни действия „ще бъдат използвани за   възобновяване на конфликта.“

Той съветва: „Ние трябва да кажем на  Путин съвсем спокойно, без да се опитваме, както може да изглежда, да го унижим:  ако той започне военни действия, тогава няма да имаме друг избор, политически или друг, освен да дадем на украинците едно или друго оръжие.“

86-годишният бивш  съветник на Белия дом по въпросите на националната сигурност, който все още се смята за един от най-уважаваните експерти в САЩ по глобалните въпроси, смята, че кризата в Украйна не може да бъде решена едностранно, пише Дейвид Тейлър.

По негово мнение, опитът да се „съвместят“ интересите на САЩ и Русия ще означава предоставянето на помощ на Украйна за това, тя да се превърна в демократичен  член на ЕС, но с особено ясни сигнали от НАТО към Русия, че тя никога няма да бъде част от алианса.

Източник: The Times

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *