Черните дупки опустошават Вселената

354_20150202_gaf_uw4_554Супермасивни черните дупки изхвърлят от галактиките  прах  и газ, в които после се раждат звезди.

Американските астрономи, наблюдавайки галактиката IRAS F11119 в съзвездието Голяма мечка, са получили първото пряко доказателства, че свръхмасивни черни дупки излъчват целия неутрален  газ от централната част на галактиките и постепенно ги превръщат в безжизнени пустини, се казва в списание Nature.

„Това е първата галактика, в която  едновременно  наблюдавахме и вятър, излизащ от нейното ядро,  и мащабни потоци от неутрален газ, изтичащ извън нейните предели“ – казва един от авторите на статията Francesco Tombesi от Университета на Мериленд.

В центъра на Млечния път в  практически  всички галактики съществува  супермасивна черна дупка, която като че ли управлява цикъла на материята в галактиката. Астрономите отдавна подозират, че активирането на такива черни дупки води до постепенно изпразване на галактиката и  спиране на звездообразуването. Това се дължи на факта, че черната дупка се загрява  и изхвърля  студени облаци от водород и прах, и вътре в които се раждат звезди, но извън галактиките.

Днес учените вече не се съмняват, че всичко се случва точно така, но досега не са имали преки доказателства.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *