Гърция заплаши да арестува имущество на Германия

0,,18307036_303,00В конфликта около репарациите за престъпленията по време на  Втората световна война, Гърция заплаши да арестува имущество на Германия на нейна територия. Министърът на правосъдието на Гърция Никос Параскевопулос  (на снимката) каза, че е готов да разреши  арест на германски имоти в Гърция, ако Атина и Берлин не се договорят по въпроса за репарациите.

„Имам намерение да дам съответното разпореждане,“ – каза Параскевопулос по  гръцката телевизия в  сряда, 11 март. Окончателното решение по този въпрос обаче ще вземе  правителството на министър-председателя на Гърция, Алексис Ципрас, отбелязва  агенция ДПА.

Върховният съд на Гърция през 2000 г. постанови по дело, в рамките на което роднините на жертвите от  нацистка разправа в село Дистомо през 1944 г., искаха    компенсации от Германия. Съдът реши, че за изплащане на компенсации на ищците,  гръцките власти имат право да конфискуват или да арестуват германско имущество в Гърция.

По-рано  съдът в Ливадия постанови да се изплатят  на  потомци на жертвите от това престъпление,  обезщетения  в размер на 28  милиона евро. Според гръцкото законодателство, тези решения могат да бъдат изпълнение само с одобрението на министъра на правосъдието, пише Spiegel.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *