Изненада: На Maрс избухнаха полярни сияния

7061Научният екип от мисията на НАСА MAVEN публикува резултатите от изследването на марсианските полярни сияния, наблюдавани на Червената планета през декември миналата година.

Записаните с помощта на инструмента Imaging Ultraviolet Spectrograph (IUVS) на космическия апарат повече от пет дни преди 25-ти декември 2014, тези полярни сияния, наблюдавани главно в ултравиолетовата част на спектъра, бяха наречени “Christmas lights”. Те са забелязани на  повърхността на планетата в средните и северните ширини и са, всъщност,  резултат на прякото взаимодействие между марсианската атмосфера и  слънчевия вятър.

Докато сиянията на Земята най-често са на височина 80-300 километра, а понякога и по-високо, аналогичните  явления на Марс се проявяват на по-ниска надморска височина – което показва  по-високи енергии на тези събития.

„Това, което ни изненада   в полярните сияния е фактът, че това се случва  толкова дълбоко в атмосферата на планетата: много по-дълбоко, отколкото в случаите с  подобни събития, станали  някога на Земята или на друго място на Марс – заяви  А.  Stepen, член на научния екип IUVS в Университета на Колорадо, САЩ. – Предизвикващите  тези събития електрони трябва да са с  наистина огромна енергия „.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *