Китай отказа да признае анексията на Крим от Руската федерация

kitayОфициален Пекин не е готов да признае станалото  през март 2014 г. присъединяване на Крим към Русия и няма намерение да търси конфронтация със САЩ, заяви  премиерът на Китай Ли Къцян.

На пресконференция след заседание на Националния народен конгрес  в неделя един от журналистите попита Къцян, считат ли в  Пекин Крим за територия на Русия или Украйна?

Отговорът на Къцян е бил дипломатичен, но съвсем конкретен: „По  украинския въпрос Китай се придържа към обективна и справедлива позиция. Ние уважаваме независимостта и териториалната цялост на Украйна „, – каза той.

Къцян е добавил, че зад проблема  Крим „стои  цял комплекс от причини,“ и е изразил надежда, че „този въпрос ще бъде решен чрез диалог“, съобщи РИА Новости.

Къцян е подчертал също така, че световният ред, който е установен след Втората световна война, не трябва да бъде преразглеждан.

„Ние трябва да защитаваме  резултатите от Втората световна война, сформирани след нея  и международните закони, за да се осигури траен мир за цялото човечество“, – заяви Къцян, цитиран от „Интерфакс“.

Related Posts

One thought on “Китай отказа да признае анексията на Крим от Руската федерация

  1. Естествено, че няма да го признае… Да не са луди китайците да си развалят алъш-вериша с Европа и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *