Огромните коронарни дупки на Слънцето могат да повторят Карингтонските събития

1

Неотдавнашната особено мощна геомагнитна буря, предизвикана от на пръв поглед незначително изригване от  клас Х, застави  учените да си спомнят за това, че  събития, сравними с „Карингтонските“  се случват циклично, на всеки 150 години, но този срок е изтекъл и е просрочен с  5 години.

Може би ние сме на прага на повторение на „Kaрингтонските събития“, но последствията ще бъдат далче по-катастрофални.

През 1859 г. астрономът Ричард Карингтън, по името на който по-късно е наречен инцидента,  открива  странни петна по слънцето. Огромните затъмнения  върху неговата повърхност са с невероятни размери, и няколко часа след откриването им започват да се виждат с невъоръжено око.

След кратко време, тези петна се  превръщат  в две  огромни кълба, които  дори затъмняват Слънцето, а после изчезват. Карингтон  предполага, че на повърхността на нашата звезда са станали  две огромни слънчеви изригвания, две мега експлозии,  и той не греши.

След 17 часа нощта над Америка се превръща в ден  – появява се  светлина от зелени и червени сияния. Изглежда, че градът е обхванат от  огън. Сияния  над главите си наблюдават в  Куба, Ямайка, Хавай, където никога преди не са виждали подобно нещо.

В Северна Америка внезапно спира електроенергията, изгарят всички телеграфно устройства  и всички други електроуреди. Първите магнитометри, които тогава са  единици , също се повреждат. От телеграфните апарати хвърчат искри, палят хартията и изгарят телеграфистите. Феноменът от далечната  есенна нощ през 1859 г. ще остане завинаги в историята като първия  масивен  плазмен удар, наречен Kарингтонските събития.

Какво би се  случило в наше  време

Слънчевите изригвания се дължат на смесването на газове. Понякога светилото ги  изстрелва в космоса. От повърхността му излитат десетки милиарди тонове разтопена плазма. Тези сгъстявани се носят към Земята със скорост от  милиони километри в час. А освен това се самоускоряват. Ударът  поема магнитното поле на планетата.

Първоначално хората ще могат да видят сияния,  подобни на полярните,  но в  пъти по-ярки. След това ще се повредят  всички електроенергийни системи,  трансформатори. Най-уязвимите елементи са трансформаторите. Те бързо ще  прегреят и ще  се стопят. Експертите смятат, че само в САЩ,  90 секунди след удара, ще  изгорят  300 ключови трансформатори. И без ток ще останат повече от 130 милиона души.

2

Никой няма да умре, а  ефектите на слънчевата атака няма да са непосредствено очевидни. Но ще спре питейната вода, бензиностанциите ще спрат, както и  петролопроводи и газопроводи. Автономните  електрически системи в болниците ще  работят  в продължение на три дни, след това и те ще спрат. Ще  спрат работа хладилниците за съхранение на продукти. В резултат на това, според експертите, в рамките на една година милиони хора ще умрат поради косвените ефекти от парализата на икономиката.

Такава магнитна буря е имало през 1859 г. Но тогава  промишлеността  току-що започва да се развива, и затова светът не претърпява големи загуби. Сега човечеството е по-уязвими. Достатъчно е да се припомнят  последиците от една по-слаба буря: през 1989 г. една скромна по мащаб слънчева буря потопи в мрак канадската провинция Квебек, 6 милиона души  останаха без електричество в продължение на 9 часа.

 

А това е от вчера: Северно сияние се появи над Москва

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *